Etkin Bir İşletmecilik İçin İş Kazalarını Önlemenin Önemi Ve Gaziantep Halıcılık Sektörü Örneği
Citation
Bilginsoy, B. (2014). Etkin bir işletmecilik için iş kazalarını önlemenin önemi ve gaziantep halıcılık sektörü örneği. Hasan Kalyoncu Üniversitesi. 1-168Abstract
Bu tez çalışmasında etkin bir işletmecilik için İş kazalarının önlenmesi gerektiği Gaziantep halıcılık sektörü incelenerek açıklanmıştır.
İşletmenin tanımından itibaren işletmenin amacı, yöntemi ve işletmeciliğin fonksiyonlarından başlamak üzere işletmeciliğin gereği iş kazası ve meslek hastalığını en aza indirmek için her türlü mali imkan kullanılarak, yasal mevzuat çerçevesinde, çalışanların eğitiminin sağlanarak iş kazalarını önlemek gerektiği üzerinde durulmuştur.
Gaziantep’te Makine halıcılığı Türkiye parça halıcılığının %82-90’ını karşılayacak kadar fazla yapılmaktadır. Dolayısı ile Gaziantep ihracatının %27’lerini Türkiye İhracatının da %1’lik kısmını karşılamaktadır. Kısa sürede Gaziantep’teki bu gelişme, çalışma hayatı, sigortalı sayısını ve çalışanlar için bir risk olan iş kazaları miktarını da artırmaktadır. Bilindiği üzere Türkiye Avrupa da en fazla iş kazaları oranlarına sahip bir ülke olup, kaza oranları halıcılık sektöründeki hızlı gelişmenin de etkisiyle daha da artmaktadır. Kazaları azaltmak için kaza oranı fazla olan Sektörlerdeki alınan önlemler ülkemizin iş kazaları karnesini de olumlu yönde etkileyecektir. Halıcılık sektörü az tehlikeli işler arasında olduğu halde kaza oranları yüksek olduğundan kazaları önlemek için İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda önlem alınması başta çalışanlardaki riskleri azaltacak, işverenler üzerindeki ve sosyal güvenlik kurumu üzerindeki yükü de azaltmış olacaktır.
Bu tezde genel olarak işletmenin tanımı fonksiyonları ve işlevleri üzerinde durularak, Gaziantep halıcılık sektörü ile ilgili tarihçesi anlatılarak gelişmesinin boyutları ve ülke ekonomisindeki yeri değerlendirilmiş, iş kazalarının önlenmesinin niçin gerektiği ve nasıl önleneceğinin mümkün olacağı üzerinde durulmuştur. İş kazaları genel işletme ilkeleri ve etkin bir işletmecilik açısından incelenmiş ve bu olaylar sonucunda ortaya çıkan durum karşısında işverenin sigortalının ve devletin uğrayacağı zararlar değerlendirilmiştir. İş kazalarının çekilen acı ve sıkıntıların yanı sıra işçi, işveren, işletme ve ülke ekonomisine büyük maliyetleri bulunmaktadır. Bu nedenle iş kazalarının oluşmasını önleyecek güvenlik önlemlerinin alınmasına öncelik verilmelidir. Unutulmamalıdır ki, iş kazalarını önlemek, kaza sonucunda meydana gelen zararları ödemekten daha ucuz ve insancıl bir davranıştır. Günümüzdeki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yarattığı olanaklar kullanılarak hukuk ve işletmeciliğin fonksiyonları kullanılarak işyerlerindeki tehlike ve risklerin giderilmesi, sağlıklı ve güvenli işyerleri oluşturularak iş kazalarının önlenmesi mümkündür.
Collections
- Yüksek Lisans Tezi [345]