• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Obez Olmayan Polikistik Over Sendromlu Bireylerde Genel Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Date

2014

Author

Arusoğlu, Gülcan
Köksal, Gülden

Metadata

Show full item record

Abstract

Amaç: Obez olmayan ve yeni tanı alan genç polikistik over sendromlu (PKOS) olgular ile sağlıklı kontrollerde genel beslenme alışkanlıklarını saptamak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bireyler ve Yöntem: Bu çalışma, Ankara ili şehir merkezinde yaşayan Hacettepe Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran ve yeni tanı almış 18 PKOS olgusu ile yaş ve beden kütle indeksi (BKI) yönünden grup eşleştirmesi yapılan 18 kontrol grubu üzerinde yürütülmüş bir tanımlayıcı çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 21.73.4 yıl, BKI 22.23.3 kg/m2dir. Bireylerin %91.6sı lise mezunu olup genellikle üniversite öğrencilerinden oluşmuştur. Bireylerin %94.4ü (n34) bekar ve %5.6sı (n2) evlidir. Bireylerin %77.8si (n28) bazen alkol kullanmaktadır. Katılımcıların çoğunluğu (%77.7) besin desteği kullanmamaktadır. Katılımcı beyanlarına göre hasta grubunda daha çok annede (%88.9, n16), kontrol grubunda ise daha çok teyzede (%88.9, n16) daha önceden tanısı konulmuş PKOS olduğu belirtilmiştir (p0.05). Ailede kardiyovasküler hastalıkların (KVH) veya hipertansiyonun oluşturduğu hastaların oranı %55.6 (n10), kontrol grubunda ise %38.9dur (n7). Hasta grubunda Tip 2DMli bireylerin oranı %44.4 (n8), kontrol grubunda ise %66.7dir (n12). Hafif şişman birey sayısının her iki grupta (hasta %77.8, n14 ve kontrol %66.7, n12) benzer olduğu bulunmuştur (p0.05). Hiç diyet uygulamadığını ifade edenlerin oranı %58.2 (n14), ayda 1-4 sıklıkla uygulayanlar %29.2 (n7), ayda 10 ve üzeri sıklıkla uygulayanlar %4.2 (n1) ve sürekli diyet yaptığını belirtenlerin oranı %8.4tür (n2) (p0.05). En düzenli tüketilen öğün, hasta ve kontrol grubunda ana öğündür (sırasıyla %72.2, n13 ve %55.6, n10) (p0.05). Bir günde düzenli olarak 2 ara öğün tüketenler çoğunluktadır (p0.05). Sıklıkla atlanılan öğün hasta ve kontrol grubunda daha çok öğle öğünüdür (p0.05). Hasta ve kontrol grubu sırasıyla ortalama 20.836.5, 23.826.5 dakikada yemek yediklerini belirtmişlerdir (p0.05). Sonuç: Yürütülen bu çalışmada hasta ve kontrol gruplarının beslenme alışkanlıkları açısından birbirine benzer olduğu görülmüştür. Beslenme alışkanlıkları açısından kanıtlar elde edebilmek adına uzun süreli izlem çalışmalarına ve daha geniş örneklem grupları ile yapılacak çalışmalara gereksinim vardır.
 
Aim: To determine general nutritional habits in non-obese subjects with polycystic ovary syndrome (PCOS) and healthy controls. Subjects and Methods: This descriptive trial is conducted on new diagnosed polycystic ovary syndrome (PCOS) outpatients and healthy controls at Hacettepe University, Department of Endocrinology and Metabolism in Ankara. 18 PCOS patients and 18 healthy control women matched for age and body mass index (BMI). Results: The mean±SD age and BMI were 21.7±3.4 year, 22.2±3.3 kg/m2 respectively. Out of total, 91.6% of the study group were graduated from Universities and 94.4% of them were single (n34). Only 77.8% were sometimes using alcohol and 77.7% of the participants were not using nutritional supplements. PCOS were observed mostly in the mothers of the study group (88.9%, n16) and mostly in the aunts (88.9%, n16) of the control group (p>0.05). Totally, 55.6% of the patients families and 38.9% of the controls families had hypertension or CVD. T2DM were determined in the 44.4% (n8) of the study and 66.7% (n14) in the of the control group. Overweight ratio showed similarity in both groups. The choice I am never dieting were answered by 14 persons, 1-4 time a month by 7 subjects, ten and more times a month were just answered by one subject and I am always on diet were answered by two subjects of the study (p>0.05). Three main meals consumed regularly were lunch in subjects and controls (72.2% and 55.6%, respectively). Regularly 2 meal a day were consumed mostly (p>0.05). The most skipped meal was lunch in both groups (p>0.05). Mean eating time were mean±SD 20.83±6.5; 23.82±6.5 min in study and control groups, respectively (p>0.05). Conclusion: The patient and control groups had similar nutritional habits. We need further research with larger groups related on nutritional habits in PCOS. Keywords: Energy intake, appetite regulation, polycystic ovary syndrome, meal frequency
 

Source

Beslenme ve Diyet Dergisi

Volume

42

Issue

1

URI

http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRrek1EY3lNZz09
https://hdl.handle.net/20.500.11782/1288

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [174]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@HKU

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Hasan Kalyoncu Univesity || OAI-PMH ||

Hasan Kalyoncu Univesity, Gaziantep, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hasan Kalyoncu Univesity Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@HKU: