Genç yetişkinlerin hayata verdikleri anlamın belirsizliğe tahammülsüzlük ve sıkıntıya dayanma üzerindeki etkileri - Dişkaya, Ayça Nur (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmada, genç yetişkinlerin hayata verdikleri anlam ile belirsizliğe tahammülsüzlük ve sıkıntıya dayanma arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Kayseri ve Elazığ illerinden uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 18-30 yaş aralığındaki 522 kadın, 239 erkek olmak üzere toplam 761 genç yetişkinlik dönemindeki bireylerden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri Sosyodemografik Bilgi Formu, Hayatta Anlam Anketi, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği ve Sıkıntıya Dayanma Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (anova), pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda hayata verilen anlam ile belirsizliğe tahammül ve sıkıntıya dayanma arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgular literatürdeki diğer araştırmalar doğrultusunda tartışılmıştır.

In this study, it is aimed to research the relationship between intolerance of uncertainty and distress toleration via the meaning that young people attribute to life. The sample of the study was determined using the appropriate sampling method from Malatya, Adiyaman, Gaziantep, Kayseri and Elazig, consists of 761 young adults, 522 women and 239 men. The data for the study was obtained using the Sociodemographic Information Form, the Meaning in Life Questionnaire, the Intolerance of Uncertainty Scale and Distress Tolerance Scale. Relational screening model was used in the research. For the analysis of the data, independent sample t-test, one way variance analysis (anova), pearson correlation analysis and regression analysis were used. As a result of the research, it has been found that there is a relationship between intolerance of uncertainty and distress toleration via the meaning attributed to life. The findings were discussed in line with other researches in the literature.
The effects of the meaning that young adults give to life on enduring intolerance and distress
Keywords: Psikoloji; Psychology