Cari açık-bütçe açığı- ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye ekonomisi örneği - Özmen, Mehmet Fatih (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2019)
İstikrarlı büyüme ve kalkınma için üretimin artırılması ne kadar zorunlu ise teknoloji ve yapısal değişimlerinde gerçekleştirilmesi bir o kadar önemlidir. Yapısal değişimler uzun vadede sonuç vereceğinden Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kısa vadede kamu ve özel sektörün yapmış olduğu harcamalarının miktarı ve bu harcamaların bileşenleri de önemlidir. İktisadi dengenin sağlanmasında iç ve dış dengeyi temsil eden iki önemli kavram vardır. Bütçe açığı ve cari işlemler açığı olarak ifade edilen bu kavramlar ekonomik büyüme ile yakın ilişki içeresindedir. Türkiye ekonomisinin 2006-2017 çeyrek dönemlik verileri kullanılarak bütçe ve cari işlemler bilançosu açıkları ile iktisadi büyüme arasındaki ilişkiler ekonometrik yöntemlerle analiz edilmiştir. Bu çalışmada büyüme ve bütçe açığındaki değişmelerin cari açığa etkisi araştırılmıştır. Türkiye Ekonomisinin ilişkin 2006-2017 dönemine ilişkin değişkenler arasındaki eşbütünleşme ve nedensellik ilişkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular neticesinde, gayri safi yurt içi hasıladaki artış cari işlemler açığını artırmakta, bütçe açığındaki artış da cari işlemler açığında artışa neden olmaktadır.
Keywords: Cari işlemler Açığı; Bütçe Açığı; Ekonomik Büyüme