Acil servis çalışanlarına uygulanan kombine egzersiz programının ağrı, depresyon, uyku kalitesi ve fiziksel aktivite düzeyi üzerine etkisinin incelenmesi - Özdemir, İbrahim Halil (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Acil Servis Çalışanlarına Uygulanan Kombine Egzersiz Programının Ağrı, Depresyon, Uyku Kalitesi Ve Fiziksel Aktivite Düzeyi Üzerine Etkisinin İncelenmesi. Hasan Kalyoncu Üniversitesi. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü. Protez Ortez Tezli Yüksek Lisans Programı Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep, 2021. Araştırmamız, acil servis çalışanlarına uygulanan kombine egzersiz programının ağrı, depresyon, uyku kalitesi ve fiziksel aktivite düzeyi üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. 2020 Ekim ve Aralık ayları arasında Tosya Devlet Hastanesi Acil Servis Biriminde çalışan 62 birey dahil edildi. Bireyler basit rastgele kapalı zarf usulü yöntem ile kontrol grubu (n=29), eğitim grubu (n=25) olarak ikiye ayrıldıktan sonra eğitim grubuna 8 haftalık kombine egzersiz eğitimi verilirken, kontrol grubuna 8 hafta süresince günlük fiziksel aktiviteleri dışında ek bir egzersiz verilmedi. Eğitim haftada 3 gün 4-5 kişilik gruplar halinde günde 45 dk olmak üzere 8 hafta boyunca fizyoterapist tarafından verildi. 8 haftalık süre boyunca her iki grubun adım sayıları pedometre ile takip edildi. 8 haftalık eğitim öncesinde ve sonrasında her iki grupta bulanan bireylerin depresyon, ağrı, uyku kalitesi, fiziksel aktivite düzeyleri ve adım sayıları değerlendirildi. Eğitim grubunda Beck depresyon ölçek puanında, Mc Gill Ağrı ölçeğinin duyusal, affektif, total ve VAS puanlarında, haftalık adım sayısında ise 2. hafta ile 1. hafta, 6. hafta ile 5. hafta arasındaki adım sayılarında artış bulundu (p<0,05). Eğitim grubunda Pittsburg Uyku Kalitesi ölçek puanında, fiziksel aktivide şiddetinde ve haftalık adım sayılarında değişim bulunmadı (p>0,05). Kontrol grubunda Mc Gill Ağrı ölçeğinin total ve duyusal puanlarında artış elde edildi (p<0,05). Kontrol grubunda Beck depresyon ölçek puanında, Mc Gill Ağrı ölçeğinin affektif, total ve VAS puanlarında, Pittsburg Uyku Kalitesi ölçek puanında, fiziksel aktivide şiddetinde ve haftalık adım sayılarında değişim bulunmadı (p>0,05). Kombine egzersiz eğitimi sonrasında depresyon düzeyi, ağrı, uyku kalitesi ve fiziksel aktivite düzeyi ve haftalık adım sayılarında gruplar karşılaştırıldığında eğitim grubu lehine farklılık gözlemlendi. Sonuç olarak kombine egzersiz eğitimi programlarının acil servis çalışanlarında depresyon, ağrı, uyku kalitesi ve fiziksel aktivite üzerine etkili olduğu sonucuna ulaşıldı. Anahtar Kelimeler: Acil Servis Çalışanları, Kombine Egzersiz, Ağrı, Depresyon, Fiziksel Aktivite, Uyku Kalitesi

Investigation of the Effect of Combined Exercise Program Applied to Emergency Service Workers on Pain, Depression, Sleep Quality and Physical Activity Level. Hasan Kalyoncu University. Graduate Education Institute. Prosthetic Orthotics Master?s Program with Thesis Master?s Thesis. Gaziantep, 2021. Our study was carried out to investigate the effect of combined exercise program applied to emergency service workers on pain, depression, sleep quality and physical activity. 62 individuals working in the Emergency Service Unit of Tosya State Hospital between October and December 2020 were included. After the individuals were divided into two as the control group (n=29) and the training group (n=25) by simple random closed-envelope method, 8 weeks of combined exercise training was given to the training group, while no additional exercise was given to the control group other than daily physical activities for 8 weeks. The training was given by a physiotherapist for 8 weeks, for 45 minutes a day, in groups of 4-5 people, 3 days a week. During the 8-week period, the step counts of both groups were followed with a pedometer. In the training group, an increase was found in Beck depression scale score, Mc Gill Pain scale sensory, affective, total and VAS scores, and weekly step count increased in the number of steps between the 2nd week and the 1st week, 6th week and 5th week (p<0.05). There was no change in the Pittsburg Sleep Quality scale score, physical activity intensity and weekly step count in the training group (p>0.05). In the control group, an increase was obtained in the total and sensory scores of the Mc Gill Pain Scale (p<0.05). In the control group, no change was found in Beck depression scale score, Mc Gill Pain scale affective, total and VAS scores, Pittsburg Sleep Quality scale score, physical activity intensity and weekly step count (p>0.05). After the combined exercise training, a difference was observed in favor of the training group when the groups were compared in terms of depression level, pain, sleep quality and physical activity level, and weekly step numbers. As a result, it was concluded that combined exercise training programs were effective on depression, pain, sleep quality and physical activity in emergency service workers. Key Words: Emergency workers, Combined Exercise, Pain, Depression, Physical Activity, Sleep Quality
Investigation of the effect of combined exercise program applied to emergency service workers on pain, depression, sleep quality and physical activity level
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Physiotherapy and Rehabilitation