Yabancı bankaların reel sektöre verilen krediler ve bankacılık sektörü kârlılığı üzerindeki etkileri: Brics-t örneği - Sarsıcı, Erkan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2019)
Ülke ekonomileri açısından reel sektör ve bankacılık sektörü birbirleri ile ilişki içerisinde olan en önemli iki sektördür. Bankacılık sektörü, ülkedeki fon ilişkilerinin derinleşmesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamaktadırlar. Bankacılık sektöründeki gelişmelerin, reel sektör üzerinde önemli etkisi olduğu kabul edilmektedir. Bu çalışmada, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren yabancı sermayeli bankaların ülkeye girişlerinin gerek bankacılık gerekse reel sektör üzerinde etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Periyot olarak 2006 - 2016 periyodu seçilmiştir. Çalışmada, iki farklı model kullanılarak, panel veri analizi yapılmıştır. Çalışmada ilk olarak; yabancı banka aktifleri ile reel sektöre verilen krediler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Daha sonra ise yabancı banka aktifleri ile banka aktif karlılığı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışma sonucunda; birinci model olan, yabancı banka aktifleri ile reel sektöre verilen krediler arasında anlamsız ilişki, ikinci model olan, yabancı banka aktifleri ile bankacılık sektörünün aktif kârlılığı arasında ise anlamlı ve pozitif ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Yabancı banka; Reel sektör; Bankacılık Sektörü; BRICS-T Ülkeleri; Panel Veri Yöntemi