Kurumsal sosyal sorumluluğun çevre dostu davranışlara etkisinde çalışanların çevresel bağlılığı ile iş arkadaşlarının çevre duyarlılığının aracılık, ahlaki yansımaların düzenleyici rolü - Değirmenci, Bekir (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmada, çalışanların çevre dostu davranışlarda bulunmalarını sağlayan bir takım mekanizmalar incelenmiştir. Merinos A.Ş.'nin Gaziantep ve Adıyaman bölgesinde faaliyet gösteren işletme çalışanlarının tamamı, araştırmanın evreni olarak kabul edilmiştir. Kolayda örnekleme tekniği kullanılarak, 11 Ocak 2021 ve 12 Şubat 2021 tarihleri arasında, 920 kişiden toplanan veriler çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin geçerlilik ve güveniliriliğini sağlamak için; iç güvenirlik analizi ve yapısal geçerlilik analizleri yapılmıştır. Yapılan literatür incelemesi sonucunda geliştirilen araştırma modelinde önerilen hipotezler, Hayes (2013) tarafından geliştirilen, Process Macro programı yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışmada yapılan analizler neticesinde; çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algısının çevre dostu davranışları anlamlı bir şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında çalışanların çevresel bağlılığı, iş arkadaşları çevre duyarlılığı ve ahlaki yansımaların dolaylı etkilerinin bulunduğu ortaya çıkarılmıştır. İleriki zamanlarda yapılacak çalışmalarda kurumsal sosyal sorumluluk ile çevre dostu davranışlar arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaya yardımcı olabileceği düşünülen çevresel inanç, çevresel tutum ve kurumsal kimlik gibi aracıların bu ilişkideki etkileri inceleme konusu yapılabilir.

In this study, a number of mechanisms that allow employees to engage in pro-environmental behavior were examined. Merinos I.C. its employees have been recognized as the universe of research. February January 11, 2021 and February 12, 2021 using the easy sampling technique, data collected from 920 employee constitute the study's sample. Internal reliability analysis and structural validity analysis were performed to ensure the validity and reliability of the scales used in the research. Hypotheses proposed in the research model developed as a result of the literature review were analyzed using the Process Macro program developed by Hayes (2013). As a result of the analysis conducted in the study, it was found that employees ' perception of Corporate Social Responsibility significantly affects pro-environmental behavior. In addition, it was revealed that the indirect effects (mediation effect) of employees 'environmental commitment, coworker environmental behavior and moral reflectiveness were found within the scope of the study. In future studies, the effects of intermediaries such as environmental beliefs, environmental attitudes and corporate identity, which are thought to help identify the relationship between corporate social responsibility and pro-envioronmental behavior, can be examined.
The mediator role of coworker pro-environmental advocacy, and employee' environmental commitment, the moderator role of moral reflectiveness in the effect of corporate social responsibilitiy on the pro-environmental behaviour
Keywords: İşletme; Business Administration