Sürdürülebilir Beslenme ve Beslenme Örüntüsü: Bitkisel Kaynaklı Beslenme - Pekcan, Ayla Gülden (Türkiye Diyestisyenler Derneği, 2019)
Sürdürülebilir beslenme yeni bir kavram olmamasına karşın, dünya nüfusunda artış projeksiyonları ve iklim değişikliğikonularına artan ilgi sonucunda günümüzde daha fazla dikkat çeker duruma gelmiştir. Gıda Tarım Örgütü (FAO) ve DünyaSağlık Örgütü (WHO) sürdürülebilir sağlıklı diyeti “Sürdürülebilir diyetler çevresel etkisi düşük olan, besin ve beslenmegüvencesini ve günümüz ve gelecek nesiller için sağlıklı yaşamı destekleyen diyetlerdir” diye tanımlamaktadır. Sürdürülebilirdiyetler insan ve doğal kaynakları optimize ederken; biyoçeşitliliğe ve ekosisteme saygılı ve koruyucu, kültürel olarak kabulgören, erişilebilir, ekonomik olarak uygun ve karşılanabilir, beslenme açısından yeterli, güvenilir ve sağlıklı diyetlerdir. Besinüretimi ve tüketimi çevresel bozulmanın temel etmenleri arasındadır. Günümüzde küresel besin sisteminin sürdürülebilirolmadığı dikkati çekmektedir. Küresel olarak üretilen besinlerin üçte biri israf edilmekte veya kayba uğramaktadır. Optimalve sürdürülebilir sağlık yaşam döngüsü sürecinde sürdürülebilir beslenme örüntüsü ile olasıdır. Bunun da bitkisel kaynaklıbeslenme ile olasılığı rapor edilmektedir. Diyetisyenlerin mesleki eğitim ve öğretim programında sürdürülebilir beslenme,sürdürülebilir sağlık ve sürdürülebilir çevre yaklaşımları yer almalı, diyetisyenler varlıklarını görünür kılmalı, becerilerinipekiştirmeli ve sürdürülebilirlik okuryazarı ve savunucusu olmalıdır.

The concept of sustainable diets, although not new, is gaining increased attention across the globe, especially in relation to projected population growth and growing concerns about climate change. As defined by the FAO “Sustainable diets are those diets with low environmental impacts which contribute to food and nutrition security and to healthy life for present and future generations”. Sustainable diets are protective and respectful of biodiversity and ecosystems, culturally acceptable, accessible, economically fair and affordable; nutritionally adequate, safe and healthy, while optimizing natural and human resources. Food production and consumption are among the main drivers of environmental degradation. Globally, a third of the food produced is lost or wasted. Optimal (healthy) nutrition is possible with a sustainable dietary pattern. It is reported that it could only be sustained by plant-based diets. In the professional educational curricula of the dietitian, sustainable nutrition, sustainable health and sustainable environment approaches should include and dietitians need to amplify their visibility, consolidate their skills and become more sustainability literate and advocates.
Sustainable Diets and Dietary Pattern: Plant-Based Nutrition
Keywords: sürdürülebilir; beslenme; bitkisel; diyetisyen