Hava yolu şirketleri pay getirileri ile seçilmiş makroekonomik faktörlerin ilişkisi - Dertli, Hasan Hüseyin (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Literatürde, pay senedi getirileri ve seçilmiş makroekonomik faktörler arasındaki etkileri inceleyen birçok çalışmaya rastlanılmaktadır. Fakat bu ilişkiyi hava yolu sektörü özelinde inceleyen çalışmaların nadir olması gözükmektedir. Bu çalışmanın temel amacı hava yolu sektörünün dinamiklerini etkilediği düşünülen makroekonomik faktörlerin hava yolu şirketleri pay getirileri ile ilişkisini ele almaktır. Araştırma dönemi 2014-2022 yılları arasını kapsamaktadır. Sektörün önemli bir bölümünü oluşturan dünya üzerindeki yolcu taşıma kapasitelerine göre 10 büyük hava yolu taşıyıcısının pay getirileri ile makroekonomik faktörlerin ilişkisi ele alınmıştır. Seçilmiş makroekonomik faktörler döviz kuru, faiz ve Brent petroldür. Ampirik bulgulara göre, çalışma kapsamındaki hava yolu taşıyıcılarının pay getirilerinin döviz kurundan ve faiz oranlarından çift yönlü etkilendiği saptanmıştır. Ancak analize konu olan dönemde petrol fiyatları ile hava yolu taşıyıcıları pay getirileri arasında istatistiksel çerçevede anlamlı bir etki bulunamamıştır.

In the literature, there are many studies examining the effects between stock returns and macroeconomic factors. However, it seems that studies examining this relationship in the airline sector are rare. The purpose of this study is to discuss the relationship between the macroeconomic factors, which are thought to affect the dynamics of the airline industry, and the share returns of airline companies. The research period covers the years 2014-2022. The relationship between the share returns and selected macroeconomic factors, exchange rate, interest rate and Brent oil, of the 10 major airline carriers according to their passenger carrying capacities around the world, is discussed. According to the empirical findings, it has been determined that the share returns of the airline carriers within the scope of the study are bidirectionally affected by the exchange rate and interest rate. However, no statistically significant effect was found between oil prices and airline carrier stock returns in the period under analysis.
Keywords: Ekonomi; Economics; İşletme