EMEK PİYASASI VE EKONOMİK DIŞLANMA: ADIYAMAN İLİNDE SURİYELİ GÖÇMENLER ÖRNEĞİ EMEK PİYASASI VE EKONOMİK DIŞLANMA: ADIYAMAN İLİNDE SURİYELİ GÖÇMENLER ÖRNEĞİ - Öztürk, Lamiha; Timuçin, Esin Dicle (ERZURUM KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI, 2021)
Bu çalışmanın amacı, Adıyaman ilinde ikamet eden geçici koruma kapsamında olanSuriyeli göçmenlerin özellikle emek piyasasına erişimleri sürecinde karşılaştıkları kısıtları betimlemektir. Bu amaç kapsamında, nitel araştırma yöntemi olan özel durum yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, çalışma izni (veya muafiyeti) belgesine başvuruprosedürü karmaşıklığının söz konusu Suriyeli göçmenlerin, emek piyasasına erişimindekarşılaştıkları önemli kısıtlamalardan biri olduğunu göstermektedir. Yerel işgücü ile rekabetin kayıt dışı istihdamın oluşmasında önemli bir etken olduğu tespit edilmiştir. Hanehalkına destek olmak amacıyla çalışan genç katılımcıların eğitim hayatlarına son verdikleri gözlemlenmiştir. Katılımcıların arasında, kalifikasyonu olan Suriyeli göçmenlerin degenelde niteliklerine uygun olmayan işkollarında istihdam edildikleri gözlemlenmiştir.Bulgular, Suriyeli göçmenlerin ekonomik dışlanmaya maruz kaldıklarını göstermektedir.Kaynakların etkin kullanılması açısından, geçici koruma statüsünde olan Suriyeli göçmenlerin niteliklerinin ve beşerî sermayelerinin belirlenmesine yönelik bir veri tabanıoluşturulması önerilmektedir.

The purpose of this study is to describe the situation of Syrians benefiting from temporary protection status in Adıyaman, particularly with regard to their access to the labor market. In addition, this study aims to collect data on the creation of labor profiles of Syrians under temporary protection residing in the province of Adıyaman and to analyze in the light of the data obtained the difficulties they may encounter in access to the labor market. For these purposes, the special case method, a qualitative research method, was used. The results of the analysis show that the procedure for applying for a work permit and the jurisdiction in force are the main problems in terms of access to the labor market and economic integration. As a result, the findings reveal that Syrian migrants are exposed to economic exclusion. In this sense, it is proposed to create a database to determine the qualifications of Syrian migrants enjoying temporary protection status and their human capital in order to use resources efficiently.
Labor Market and Economic Exclusion: The Case of Syrian Immigrants in Adıyaman Province
Keywords: emek; piyasa; ekonomi; suriyeli; göçmen