Açık kalp ameliyatı sonrası video oyun tabanlı egzersizlerin solunum kas kuvveti ve fiziksel uygunluk üzerine etkisi - Bağcı, Burcu (Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı, 2024)
Bu çalışmanın amacı koroner arter bypass greft (KABG) cerrahisi sonrası kardiyak rehabilitasyon programına ek olarak uygulanan video oyun tabanlı egzersizlerin solunum kas kuvveti ve fiziksel uygunluk üzerine olan etkisini araştırmaktır. Katılımcılar kardiyak rehabilitasyon (KR) (n=16) ve Video Oyun Tabanlı Egzersiz Eğitimi (VOTEE) (n=17) olmak üzere iki gruba ayrıldı. KR grubuna, cerrahisi sonrası 12 haftalık rutin KR programı, VOTEE grubuna ise rutin KR programına ek olarak, 'Breathing Labs Breathing Games' isimli uygulama ile video oyun tabanlı solunum egzersizleri 12 hafta süresince, günde 2 kez uygulandı. KR grubuna aerobik egzersiz eğitimi haftada 3 gün en az 150 dakika süre ile, bir seans süresi 20-60 dakika olacak şekilde aerobik ve kuvvetlendirme egzersizlerinden oluşan ev programı, VOTEE grubuna ise haftada 3 gün ünitede seçtikleri Xbox oyunları ile aerobik aktiviteler içeren egzersiz programı uygulandı. Hastaların solunum kas kuvveti değerlendirmesi için maksimal inspiratuar basınç (MIP), maksimal ekspiratuar basınç (MEP), solunum fonksiyonunu değerlendirmek için Solunum Fonksiyon Testi (SFT), fiziksel uygunluğunu değerlendirmek için Senior Fitness Test, olguların günlük yaşamdaki fiziksel aktivite seviyelerini belirlemek için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi- Kısa Form (IPAQ-SF), vakaların anksiyete ve depresyon şiddetlerini değerlendirmek amacıyla Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD), hastaların yaşam kalitesini değerlendirmek için EQ-5D ölçeği, günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı değerlendirmek için KATZ ölçeği, dispne ve ağrı semptomlarını değerlendirmek için Görsel Analog Skalası, uyku kalitesini değerlendirmek için ise Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi kullanıldı.Her iki grupta müdahale sonrası solunum fonksiyonları ve solunum kas kuvvetinde artış gözlendi (p<0.05). Sekiz adım kalk yürü testi dışında, tüm fiziksel uygunluk parametreleri, fiziksel aktivite ve günlük yaşam aktivite düzeyleri her iki grupta arttı (p<0.05). Her iki grupta müdahale sonrası sekiz adım kalk-yürü düzeylerinde değişim gözlenmedi (p>0.05). KR ve KR+VOTEE gruplarının depresyon, anksiyete düzeylerinde azalma, EQ-5D-3L, EQ-5D-3L VAS ve PUKİ düzeylerinde müdahale sonrası artış saptandı (p<0.05). KR ve KR+VOTEE grubu müdahale sonrası depresyon, anksiyete, EQ-5D-3L, EQ-5D-3L VAS ve PUKİ düzeylerinde benzer düzelmeler göstermiştir. Gruplar arasında yapılan karşılaştırmada inspiratuar kas kuvvetinin yüzdelik değer değişimleri yönünden ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi ölçeği EQ-5D-3L sonuçları KR+VOTEE lehine anlamlı derecede yüksekti. Bu bulgular, video oyun tabanlı egzersiz uygulamalarının geleneksel kardiyak rehabilitasyon metotlarına yenilikçi bir alternatif sunarak, hastaların iyileşme sürecine katkıda bulunma, inspiratuar kas kuvveti ve yaşam kalitesini artırma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

The aim of this study was to investigate the effect of video game-based exercises on respiratory muscle strength and physical fitness in addition to a cardiac rehabilitation program after coronary artery bypass graft (CABG) surgery. Participants were divided into two groups: cardiac rehabilitation (CR) (n=16) and Video Game Based Exercise Training (VGBET) (n=17). The CR group received a 12-week routine CR program after surgery, and the VGBET group received video game-based breathing exercises with the 'Breathing Labs Breathing Games' application twice a day for 12 weeks in addition to the routine CR program. The GC group received aerobic exercise training 3 days a week for at least 150 minutes, with a session duration of 20-60 minutes, and a home program consisting of aerobic and strengthening exercises, while the VGBET group received an exercise program including aerobic activities with Xbox games of their choice in the unit 3 days a week. Maximal inspiratory pressure (MIP) and maximal expiratory pressure (MEP) were used to assess respiratory muscle strength, Pulmonary Function Test (PFT) was used to assess respiratory function, Senior Fitness Test was used to assess physical fitness, and International Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ-SF) was used to determine the subjects' physical activity levels in daily life, The Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD) was used to assess the severity of anxiety and depression, the EQ-5D scale was used to assess quality of life, the KATZ scale was used to assess independence in activities of daily living, the Visual Analog Scale was used to assess dyspnea and pain symptoms, and the Pittsburg Sleep Quality Index was used to assess sleep quality. Respiratory function and respiratory muscle strength increased in both groups after the intervention (p<0.05). Except for the eight-step up-and-go test, all physical fitness parameters, physical activity and daily living activity levels increased in both groups (p<0.05). No change was observed in eight-step up-and-go levels after the intervention in both groups (p>0.05). Depression and anxiety levels of the CR and CR+ VGBET groups decreased, and EQ-5D-3L, EQ-5D-3L VAS and PDQI levels increased after the intervention (p<0.05). The CR and CR+ VGBET groups showed similar improvements in depression, anxiety, EQ-5D-3L, EQ-5D-3L VAS and PDQI levels after the intervention. In the comparison between the groups, the percentage changes in inspiratory muscle strength and health-related quality of life scale EQ-5D-3L results were significantly higher in favor of CR+ VGBET. These findings suggest that video game-based exercise interventions have the potential to contribute to the recovery process of patients and improve inspiratory muscle strength and quality of life by providing an innovative alternative to traditional cardiac rehabilitation methods.
Keywords: Koroner arter bypass greft cerrahisi; kardiyak rehabilitasyon; video oyun tabanlı egzersiz; solunum kas kuvveti; fiziksel uygunluk