Investigating geotechnical properties of soils using ground granulated blast furnace slag, fly ash, and lignosulfonate - Abdullah, Akar Bakhtiyar Abdullah (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2019)
Bir zemin iyileştirme uygulaması yapıldıktan sonra zemin iyileştirme seviyesini ölçmek için bir takım yollar vardır, ancak stabilizasyon en sık kullanılandır. “Toprak stabilizasyonu” terimi, inşaat veya mühendislik amaçlı doğal bir toprağın değişimini tanımlar. Stabilizasyon, çoğu zaman atık malzemeleri dahil ederek toprakları daha güçlü hale getirme amacına sahip olacaktır. Geleneksel kimyasal stabilizatörler, hızlı kireç ve çimento yenilenebilir olmadığından, üretimleri büyük miktarda enerji tüketimini gerektirdiğinden, önemli miktarda sera gazı salgıladığından ve elde edilen stabilize edilmiş toprakların kırılganlığının yapıları etkileyebileceğinden, mühendislik yapımında hazır kabul görememektedir ' istikrar. Bu çalışma, toprak özelliklerini araştırmak için Öğütülmüş Granül Yüksek Fırın Cürufu (S), Uçucu kül (FA) ve lignosülfonatın (LS) birleşik, ikili ve üçlü karışımlarının kullanılmasının etkisini göstermektedir. Bunun için değişen bağlayıcı içerikli toprak tiplerine bağlı olarak iki karışım grubu tasarlanmıştır. Katki maddeler, toprağın 1 ve 2 ye degişik oranlarda % 0,% 6,% 8 ve% 10'da kullanılmıştır. Sonuçlar, farklı değişim şekilleri arasında, katkı maddelerin % 8'ini içeren toprakların en iyi Kaliforniya Dayanım testi, Serbest basınç dayanımı, atterberg sınırları ve 28 gün geçirgenlik katsayısı sonuçlarını gösterdiğini göstermektedir. Üçlü bağlayıcı malzemeleri içeren dengeleyici topraklar, ikili ve birleşik değiştirmelerden daha iyi sonuçlar verdi.
Keywords: Öğütülmüş Fırın Cürufu; uçucu kül; Kaliforniya Taşıma Oranı; Kapalı basınç direnci; Atterberg sınırları; geçirgenlik