Kırsal yerleskelerde altyapı sistemlerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi: Adıyaman ve Kanada örneği - Koparal, Abdurrahman Gazi (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Bu araştırmada Adıyaman ili ve Adıyaman iline bağlı kırsal yerleşimlerin kanalizasyon sistemleri ve bu kanalizasyon sistemlerinin bölge sakinlerinin içme suyunu tedarik ettiği kaynak ile etkileşimi incelenmiş olup, bu durumların halk sağlığı açısından tehlike oluşturup oluşturmadığı değerlendirilmiştir. Ayrıca, Adıyaman ili ve kırsal yerleşimleri ile Kanada'nın altyapı sistem verilerinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda köylerin yerel yönetim yetkilileri ile iletişime geçilerek bilgiler toplanmıştır. Elde edilen veriler ve TÜİK verileri ele alınmıştır. Ayrıca, Kanada'nın paylaşmış olduğu verilerin bulunduğu devletin resmi siteden alınan veriler ile Türkiye'nin verileri karşılaştırılmış olup Adıyaman ili ve kırsal yerleşkeler özelinde değerlendirme amaçlanmıştır. Bu araştırmanın örneklemini Adıyaman ili Merkez ilçesine bağlı 127 köy ve Kanada'nın 10 eyalet, 3 bölge oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Adıyaman ili merkez ilçedeki kırsal yerleşim yerlerinin %76'sinin kanalizasyon uzaklaştırma sisteminin olduğu ancak atıksu arıtma sisteminin olmadığı, bazı yerleşim yerlerinde ise kanalizasyonun sorun haline geldiği ve halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği görülmüştür. Kanada'nın Kırsal yerleşkelerinin altyapı verileri incelenmiştir. Bazı altyapı çalışmalarının tamamlanmamış olmasına rağmen sağlık ve çevre açısından tehlike oluşturacak durum tespit edilememiştir. Bu sonuçlara Adıyaman kırsalında kanalizasyon sistemlerinin kurulması ve kanalizasyondan kaynaklanan halk sağlığı riskinin ortadan kaldırılması önerilmektedir.

In this study, it has been examined the sewerage systems of Adıyaman province and rural settlements in Adıyaman province and the interaction of these sewage systems with the water source from which the residents of the region supply drinking water and it was evaluated whether these situations pose a danger to public health. In addition, in the study, it is aimed to compare the infrastructure system data of Adıyaman province and its rural settlements and the infrastructure system of Canada. For this purpose, information was collected by contacting the local government officials of the villages. Obtained data and TUIK data were discussed. In addition, the data obtained from the official website of the state where the data shared by Canada is located and the data of Turkey were compared, and it was aimed to evaluate the province of Adıyaman and rural settlements. The sample of this research consists of 127 villages in the Central district of Adıyaman province and 10 provinces and 3 regions of Canada. In this study, it was observed that 76% of the rural settlements in the central district of Adıyaman had a sewage removal system but no wastewater treatment system, and in some settlements, sewage became a problem and seriously threatened public health. Infrastructure data of Canada's Rural settlements were examined. Although some infrastructure works have not been completed, a situation that may pose a health and environmental hazard has not been determined. Based on these results, it is recommended to establish sewerage systems in rural Adıyaman and to eliminate the public health risk arising from sewage.
Comparative evaluation of infrastructure systems in rural areas: The case study of Adiyaman and Canada
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering