STEM yaklaşımıyla hazırlanan etkinliklerin okul öncesi dönemdeki çocukların matematiksel kavram gelişimine etkisi - Doğan, Merve (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmanın amacı; STEM yaklaşımıyla hazırlanan etkinliklerin okul öncesi eğitimine devam eden çocukların matematiksel kavram gelişimine etkisinin incelenmesidir. Araştırma, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Gaziantep' de bir devlet okulundaki beş yaş grubu çocuklarla yapılmıştır. Araştırmada yarı deneysel desenlerden ön test- son test ile eşleştirilmiş kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 12'si kız 12'si erkek olmak üzere 24 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmada çocuklara Taştepe ve Temel (2013) tarafından geliştirilen MİSÖ( Erken Çocukluk Dönemi Matematik Eğitimi İçerik Standartları Ölçeği) uygulanmıştır. Ayrıca çocuğun demografik bilgileri, araştırmacı tarafından hazırlanan Genel Bilgi Formu'yla toplanmıştır. Etkinlikler araştırmacı tarafından deney grubuna sekiz hafta boyunca haftada iki gün uygulanmış, kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan araştırmanın analiz sonucuna göre; STEM yaklaşımıyla hazırlanan etkinliklerin uygulandığı okul öncesi eğitimine devam eden 5 yaş grubu çocukların matematiksel kavram gelişimlerinde, anlamlı bir fark oluştuğu bulunmuştur fakat cinsiyete bağlı bir farklılık görülmemiştir. Anahtar Kelimeler: STEM, Okul Öncesi Eğitimi, Matematiksel Kavram Gelişimi

The purpose of this research; It is the study of the effects of the STEM-based activities on the mathematical concept development of children attending preschool education. The research was conducted with five-years-old children in a state school in Gaziantep in the 2019-2020 academic year. In the study, a pre-test, post-test and paired control group pattern was used. The study group of the research consists of 24 children, 12 girls and 12 boys. In the research, applied as a scale developed by Taştepe and Temel (2013) Early Childhood Mathematics Education Content Standards Scale. In addition, the demographic information of the child was collected with the General Information Form prepared by the researcher. The activities were applied by the researcher to the experimental group two days a week for eight weeks, and no intervention was made to the control group. The data obtained from the research were analyzed using SPSS. According to the analysis results of the research; It was found that there was a significant difference in the mathematical concept development of 5-year-old children who attended pre-school education in which activities prepared with the STEM approach were applied, but there was no gender-based difference. Keywords: STEM, Preschool Education, Mathematical Concept Development
The effects of activities prepared with the STEM approach on the mathematical concept development of children in preschool
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training