Marrubium lutescens boiss. ve m. cephalanthum boiss. & noë subsp. akdaghicum (lamiaceae)' un gövde ve yaprak özelliklerinin anatomik olarak karşılaştırılması - Meltem TUYLU; Hatice Nurhan Büyükkartal; Gençay AKGÜL; Hasan KALYONCU (My University, 2017)
Çalışmada; Lamiaceae familyasındaki Marrubium L. cinsinin iki taksonu olan Marrubium lutescens Boiss. ve M. cephalanthum Boiss. & Noë subsp. akdaghicum’ da gövde ve yaprak, anatomik olarak incelenerek cinsin taksonomik problemlerinin çözümüne katkı amaçlanmıştır. Işık mikroskobu için iki tip preperasyon yapılmıştır. Parafin içerisindeki gövde ve yaprak örnekleri Safranin‐ Fast Green ile boyandıktan sonra, epon içerisindeki yarı ince kesitler ise Toluidine blue ile boyandıktan sonra ışık mikroskobunda incelenerek fotoğrafları çekilmiştir. Her iki taksonda gövde; köşeli, kalın kutikulalı, tek sıralı epidermis ile çevrilidir. Köşelerde, epidermisin altında 2‐3 sıralı lamellar kollenkima bulunmaktadır. Yaprak; M. lutescens' te bifasiyal iken M. cephalanthum’ da unifasiyaldir. Küçük iletim demetleri kollateraldir ve yaprak amfistomatiktir. Gövdelerde ve yaprakların alt ve üst yüzeyinde örtü ve salgı tüyleri bulunmaktadır. Anatomik sonuçlar karşılaştırıldığında, iki taksonun birbirine yakın oldukları anlaşılmıştır.