Kanser Hastalarının Agrı Için Kullandıkları Non- Farmakolojik Yöntemler - Genç, Fatma; Köçkar, Çiğdem; Mutlu, Fatoş; Buğdaycı, Mehtap (Koç Üniversitesi HYO Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi (SANERC), 2018)
Amaç: Bu arastırma, kanserli hastaların agrıyla bas etmede nonfarmakolojikyöntemleri kullanma durumlarının saptanması amacıylayapıldı.Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte yapılan bu çalısma, 123 kanser hastasıile yürütüldü. Arastırmanın verilerinin toplanmasında “Sözel DerecelendirmeÖlçegi” ve literatür dogrultusunda arastırmacılar tarafındanhazırlanan “Non-farmakolojik Yöntemler Formu” kullanıldı.Bulgular: Arastırmaya katılan hastaların yas ortalaması 58.17±15.13olup, %53.7’si kadın, %53.7’si okuryazar-ilkokul mezunu, %29.3’ümeme kanseri tanısı almıstır. Arastırmaya dâhil edilen hastaların%54.4’ü siddetli agrı yasadıgını, %82.9’u ise agrı kesici kullandıgınıbelirtti. Hastaların %87’si agrı durumunda geçmesi için dua ettigini,%63.4’ü agrı alanına masaj yaptıgını, %59.3’ü Kuran okudugunu,%58.5’i ise nefes egzersizleri yaptıklarını belirttiler.Sonuç: Kanser hastalarının büyük çogunlugunun agrıyla bas etmedefarmakolojik yöntemlere ek olarak non-farmakolojik yöntemleri dekullandıkları, en sık kullandıkları non-farmakolojik yöntemler arasındadua etme, agrı alanına masaj yapma, Kuran okuma ve nefes egzersizlerininyer aldıgı sonucuna ulasıldı.

Aim: This research was conducted to determine the use of nonpharmacological methods for the pain management of cancer patients. Methods: This descriptive study was conducted on 123 cancer patients. Data were collected using the "Verbal Rating Scale (VRS)" and the "Non-Pharmacological Methods Form" developed by the researchers based on the literature. Results: The average age of the patients participating in the study was 58.17± 15.13. Of the patients, 53.7% were female, 53.7% were literate-primary school graduates, and 29.3% had breast cancer. Of the patients, 54.4% said they had severe pain, and 82.9% said they used painkillers. It was found that 87% of the patients prayed for the pain relief, 63.4% massage the pain area, 59.3% read the Qur'an, and 58.5% used breathing exercises. Conclusion: In conclusion, the majority of cancer patients used nonpharmacologic methods in addition to pharmacologic methods in order to cope with pain. The most frequently used non-pharmacologic methods included praying, massaging the pain area, reading the Qur’an, and breathing exercises.
Non-Pharmacological Methods for the Pain Management of Cancer Patients
Keywords: kanser; ağrı; non-farmakolojik