BIM ile inşaattan işletmeye geliştirilmiş proje teslimi ve tesis yönetimi: İstanbul havalimani vaka çalışması - Çelikel, Simge Vurğun (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
BIM, inşaat projelerinde ve proje yaşam döngüsünün her aşamasında verimliliği artırmaya ve değer katmaya yönelik geliştirilen bir yönetim metodolojisi olarak tanımlanabilir. Proje yaşam döngüsünde planlama, tasarım ve inşaat aşamalarının yanında tesis yönetiminde BIM kullanımı, varlık yönetimi, enerji yönetimi ve diğer operasyonel süreçlerin verimliliğinin artırılmasında önemli fırsatlar sunmaktadır. Tesis yönetimi için BIM kulanımı proje boyunca başarılı bir uygulama ve entegrasyon gerektirmektedir. Tesis yönetimi için varlıkların grafiksel ve grafiksel olmayan verilerinin sanal ortamda temsil edildiği dijital ikiz modellerinin kullanım alanları, potansiyel faydaları ve başarıyla uygulanabilmesi için gereken süreç yönetim metodolojilerinin incelenmesi ve ortaya konması bu tezin konusudur. Tez kapsamında başından sonuna BIM uygulamasının görülebileceği Istanbul Havalimanı vaka çalışması bu anlamda önemli veriler ortaya koymaktadır.
Keywords: Yapı Bilgi Modellemesi; Tesis Yönetimi; Proje Teslimi; Dijital İkiz