Kurumsal kimlik bağlamında lüks marka mağazalarının, konumlarının getirmiş olduğu farklılıkların değerlendirilmesi - Kelleci, Şükrüye Şule (Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Bireyler ve toplumlar kendilerini diğerlerinden ayırt edilebilir kılmak için kimlik oluşturmuşlardır. Sosyal yaşam, teknoloji, kültürün sık sık değişmesi ve olgunlaşması sonucu, dünya pazarında yer almak isteyen ürün ve hizmet sunan işletmeler, ticarette fark edilebilmek ve yer edinebilmek için kimlik oluşturmak zorunda kalmışlardır. İşletmeler oluşturdukları kurumsal kimliği, birçok etken ile aktarımını sağlalar. Bunlardan en önemlisi müşterinin birebir iletişim halinde olduğu mağazanın mevcut mekânıdır. Kurumsal kimlik mağazaya aktarılarak müşteriler ile etkileşim sağlanır. Müşterilerle markalar arasındaki iletişimin en önemli unsurlardan biri mağazanın mekân tasarımı diğeri ise mağazanın konumudur. Sanayinin beraberinde seri üretim sonucu benzer ürünler üretilmeye başlanmıştır. Müşteriler satın aldıkları ürünlerde ihtiyaçlarının ötesinde ayrıcalık ve gösteriş arayarak lükse rağbet göstermişlerdir. Zamanla mağazacılıkta lüks tüketim mağazaları, ayrı bir kategori haline gelmiştir ve küresel olarak güçlü rekabet ortamı oluşmuştur. Bu rekabetle birlikte bu mağazaların bulundukları konumlarda önem kazanmıştır. Literatür taraması ve saha araştırmasında; zincir lüks marka mağazalar kuruluş yeri açısından dört farklı alışveriş bölgesinde konumlandırıldığı sonucu elde edilmiştir. Bunlar; cadde mağazası, AVM mağazası, havalimanı mağazası ve marina mağazasıdır. Tez kapsamında; global, A1 segmentinde olan, dört farklı konumda yer alan, örnek lüks marka mağaza kategorisinde sınırlandırılma yapılmıştır. Bu sınırlandırmaya uygun olarak Louis Vuitton markası seçilmiştir. Çalışma amacı olarak söz konusu markanın, dört farklı konumda hizmet verdiği mağazalar ele alınarak kurumsal kimliğin konum ile ilişkisinin nasıl olduğu ve birbirlerini nasıl etkilediği incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda; kurumsal kimlik, lüks marka, mağaza, konum kavramları hakkında literatür taraması ve seçilen örnek mağazalar üzerinden saha araştırması yapılmıştır. Elde edilen bulgularla kurumsal kimlik bağlamında; konum, dış mekân tasarım öğeleri, iç mekân tasarım öğeleri, iç mekân donatıları değişkenleri, örnek mağazalar kendi içerisinde ve kendi aralarında karşılaştırma yapılmıştır. Bulgular sonucunda; mağazaların konumunun getirmiş olduğu farklıklar, mekânda kullanılan malzemelerin, dokuların ve renklerin yanı sıra hedeflenen müşteri kitlesine göre değişiklik göstermektedir. Bu farklılıklar, mağazaların kendine özgü bir atmosfer ve deneyim sunmasına katkıda bulunmaktadır. Mekân tasarımında, konumun getirmiş olduğu niteliklere bağlı olarak mağaza tasarımının konum ile ilişkisi olduğu sonucuna varılmıştır.

Individuals and societies have created identities to make themselves distinguishable from others. As a result of the frequent changes and maturation of social life, technology, and culture, businesses offering products and services that want to take part in the world market have had to create an identity to be noticed and gain a place in trade. Businesses transfer the corporate identity they create through many factors. The most important of these is the current location of the store with which the customer is in direct contact. Corporate identity is transferred to the store and interaction with customers is ensured. One of the most important elements of communication between customers and brands is the space design of the store and the other is the location of the store. Similar products began to be produced as a result of mass production along with industry. Customers have sought luxury by seeking exclusivity and ostentation beyond their needs in the products they purchase. Over time, luxury consumer stores have become a separate category in retailing and a strong competitive environment has emerged globally. With this competition, the locations of these stores have gained importance. In the literature review and field research; It has been concluded that chain luxury brand stores are located in four different shopping areas in terms of location. These include street, shopping mall, airport, and marina stores. Within the scope of the thesis; A limitation was made in the sample luxury brand store category, which is in the global A1 segment and located in four different locations. By this limitation, the Louis Vuitton brand was chosen. The purpose of the study was to examine the relationship between corporate identity and location and how they affect each other by considering the stores in which the brand in question serves in four different locations. For this purpose; A literature review was conducted on the concepts of corporate identity, luxury brand, store, and location, and field research was conducted on selected sample stores. With the findings obtained in the context of corporate identity; Location, outdoor design elements, interior design elements, and interior equipment variables, sample stores were compared within and among themselves. As a result of the findings; The differences brought about by the location of the stores vary according to the materials, textures, and colors used in the space, as well as the targeted customer base. These differences contribute to the stores offering a unique atmosphere and experience. In space design, it has been concluded that store design has a relationship with location, depending on the qualities brought by the location.
Keywords: Kurumsal Kimlik; Lüks Marka Mağazalar; Konum Farklılığı; Louis Vuitton