Sosyal medyanın tüketici davranışları üzerine etkisi ve Ankara ilinde bir uygulama - Öge, Özgür İhsan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2018)
İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte bireylerin internet temelli platformlara duymuş oldukları ilgi de artmıştır. Sosyal medya platformlarına erişimde akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, diz üstü bilgisayarlar ve masa üstü bilgisayarlar ile özellikle günümüzde popülerlik elde etmiş olan mobil cihazlar kullanılmakta ve bunun sonucunda da sosyal medya kullanımında artış yaşanmaktadır, çünkü mobil cihazlar ile mekân ve zaman gözetmeksizin sosyal medyaya erişim sağlanmaktadır. Sosyal ağlar arasında forumlar, wikiler, bloglar, mikrobloglar ve Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest ve YouTube gibi medya paylaşım siteleri sosyal medya platformları yer almaktadır. Bu platformlarda kullanıcılar içerik üretebilmekle birlikte, alışveriş yapabilmekte ve ürünler satın alabilmektedir. Böylelikle kullanıcılar hem tüketici hem de üretici konumuna gelmiştir. Tüketiciler farkında olarak ve bazen de bilinçsiz olarak sosyal medyayı ürünler, hizmetler, markalar ve firmalar hakkında olumlu veya olumsuz içerik paylaşma amacıyla kullanmaktadır. Bu durum sonucunda işletmeler de sosyal medyayı kullanmaya mahkûm kalmaktadır. İşletmeler tüketicilerin isteklerinin, taleplerinin, şikâyetlerinin ve ihtiyaçlarının neler olduğunu sosyal medya aracılığıyla öğrenmektedir. Bu bağlamda sosyal medya hem firmalar hem de tüketiciler tarafından etkili bir biçimde kullanılmaktadır. Sosyal medyanın tüketici davranışlarına etkisine odaklanan bu çalışmada 385 kişi ile Ankara ilinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Sosyal Medya; Tüketici; Tüketici Davranışları