Geçiş ekonomisi ülkelerinde yapısal reform ve ekonomik büyüme ilişkisi - Şaki, Osman (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Sosyalist rejimin dağılması sonucu bağımsızlığını ilan eden ülkeler ekonomik olarak sosyalist yapıdan ayrılıp serbest piyasa ekonomilerine yönelik politikalar ortaya koydukları için ortaya konan bu çalışmada yapısal reformların ekonomik büyüme üzerine etkisi Homojenite testi uygulaması sonucu ölçülmüştür. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda yapısal reformlardan makroekonomik göstergelere doğru uzun dönemli bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dumitrescu-Hurlin Nedensellik testlerinin gerçekleştirildiği analiz sonuçları kontrol edildiğinde, sadece yapısal reformlardan dış açığa doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunmaktadır. Diğer değişkenler arasında herhangi bir nedensellik ilişkisine rastlanmamıştır.

Countries that declared their independence after the disintegration of the socialist regime are called transition economies because they have separated from the socialist structure economically and put forward policies towards free market economies. In this study, the effect of structural reforms on economic growth was measured as a result of the homogeneity test application. As a result of the studies carried out, it has been concluded that there is a long-term relationship from structural reforms to macroeconomic indicators. When the results of the analysis in which Dumitrescu-Hurlin causality tests were carried out, there is only one-way causality relationship from structural reforms to external deficit. No causal relationship was found between other variables.
The relationship of structural reform and economic growth in transitional economy countries
Keywords: Ekonometri; Econometrics; Ekonomi