Psikolojik danışmanların psikolojik danışma öz-yeterlikleri ve psikolojik ihtiyaç doyumları - Keskin, Sümeyye (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmanın amacı, psikolojik danışmanların psikolojik danışma öz-yeterlikleri ile psikolojik ihtiyaç doyumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın yöntemi, korelasyonel tarama modeli olup örneklemi ise uygun örnekleme yöntemi ile Türkiye'de MEB'e bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve rehberlik ve araştırma merkezilerinde çalışan 350 psikolojik danışmandan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Danışma Öz-yeterliği Ölçeği ve İhtiyaç Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi kapsamında Pearson Korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve MANOVA analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda psikolojik danışmanların psikolojik danışma öz-yeterlikleri ile ihtiyaç doyumları arasında anlamlı düzeyde pozitif bir ilişki olduğu ve psikolojik danışma öz-yeterliğinin alt boyutları bir bütün olarak psikolojik danışmanların ihtiyaç doyumu varyansının %22'sini açıklamaktadır. Bununla beraber, psikolojik danışmanlardan mesleki kıdemi ve mesleki gelişim programlarına katılma sayılarına göre psikolojik danışma öz-yeterliklerinin ve ihtiyaç doyumlarının farklılaştığı elde edilen diğer bulgulardandır. Ayrıca bu araştırmada, psikolojik danışmanların çalıştıkları kurum türü ve sorumlu oldukları öğrenci sayısına göre psikolojik danışma öz-yeterliklerinin ve ihtiyaç doyumlarının farklılaşmadığı sonucuna da ulaşılmıştır.

This research aims to investigate the relationship between psychological counselors' counseling self-efficacies and their satisfaction of psychological needs. The method of the research is based on correlational model and convenient sampling was used to collect data from 350 psychological counselors who work at pre-school institutions, primary, secondary and high schools along with Guidance Research Centers in Turkey. Personal Information Form, Counseling Self-Efficacy Scale and Needs Satisfaction Scale were used as the main data collection tools in the research. For the analysis of collected data, Pearson correlation, multiple regression, and MANOVA were performed. The results of the research suggest that there is a significant positive relationship between psychological counselors' counseling self-efficacies and their satisfaction of psychological needs. As a whole with its sub-dimensions, psychological counselors' counseling self-efficacy explains 22% of their satisfaction of psychological need variance. Moreover, the results have displayed that the psychological counselors' counseling self-efficacies and their satisfaction of psychological needs differ according to professional seniority and the number of participation in professional development programs. On the other hand, it has also been found that psychological counselors' counseling self-efficacies and their satisfaction of the psychological needs do not vary according to the type of institution they work at and the number of students they are responsible for.
Psychological counselors' counseling self-efficacy and psychological needs satisfaction
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Psikoloji