Sinemada yemek kültürü ve gastronomik söylem: Tat alma duyusunun yaratımında göstergesel ve simgesel aktarımların incelenmesi - Kina, Mirza (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmada, yemeğin filmlerdeki Görsel, Dilsel ve İşitsel göstergelerini , Propp'un anlatı (masal) çözümlemesi ile temel anlatı oluşturucusu kişi kullanımı ve yardımcı öğelerden zaman, mekan ve beden dili göstergelerinin kullanımı ile incelenmektedir. Çalışmada, öncelikli olarak gastronomi, yemek ve sinema arasındaki bağ ile hareketle, yemeğin, görsel göstergeleri, dilsel göstergeleri ve işitsel göstergelerini göstergebilimsel yaklaşımla bir film üzerinden incelenebileceği görülmüştür. Bu çalışmada, yemeğin, beş duyu organımızla nasıl algılanacağı görülmektedir. Milenyum çağı ile yemeği konu alan filmlerde göstergeler genellikle duyuları öne çıkarır biçimde sunulmaktadır. Bu filmlerin izleyicide yemeğin rengi, sesi ve sunumu ile duyguları harekete geçirici güce sahip olduğu görülmektedir. Çalışmada, yemek kültürü ve gastronomi söylemi bağlamında, filmlerdeki yemek sahnelerinde kullanılan simgelerin, göstergelerin kullanış ve kurgulanış biçimleri, eklemlenişleri bireyde/izleyicide o sahnedeki yemeğin tadı ile ilgili bilgi aktarabilmektedir. İzleyicide yemeğin lezzetli ya da lezzetsiz olduğu görsel ve işitsel olarak yer alamaktadır. Filmlerde yemek, tılsımlı bir anlatıyla izleyiciye aktarılır.

In this study, the Visual, Linguistic and Auditory indicators of food in movies are examined with Propp's narrative (tale) analysis with the use of the main narrative constructor and the use of time, space and body language indicators from the auxiliary elements. In the study it has been seen that the visual indicators, linguistic indicators and auditory indicators of food can be examined through a film with a semiotic approach, primarily based on the connection between gastronomy, food and cinema. In this study it has been seen how food is perceived by five senses. In movies about food in the millennial age, signs are generally presented in a way that highlights the senses. It is seen that these movies have the power to activate the emotions with the color, sound and presentation of the food in the audience. In the study, in the context of food culture and gastronomy discourse, the ways in which the symbols and signs are used in the food scenes in the movies are used and constructed, their articulation can give information about the taste of the food in that scene to the individual/audience. The audience can visually and audibly see whether the food is delicious or tasteless. In movies, food is conveyed to the audience with a talismanic narrative.
Food culture and gastronomic discourse in cinema: The study of figurative and symbolic meanings in the creation of the taste
Keywords: Gastronomi ve Mutfak Sanatları; Gastronomy and Culinary Arts; Radyo-Televizyon