6 Şubat Kahramanmaraş depreminden sonra konteyner kentlerdeki eğitim-öğretim sorunları ve çözüm önerileri - Doğan, Ece (Hasan Kalyoncu Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı / Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı, 2024)
Bu çalışmada 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında kurulmuş, konteyner okullarda görev yapan idareci ve öğretmenlerin gözlemlerine dayanarak konteyner kentlerdeki eğitim ve öğretimde yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine bakılması amaçlanmıştır. Çalışma, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremden sonra kurulan 3 farklı konteyner kentteki 21 idareci ve öğretmenin görüşlerine başvurmaktadır. Teknik olarak çalışmada yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Gerçekleştirilmiş görüşmelerden elde edilen verilerin analizi sonucunda kodlar ve temalar belirlenmiştir. Kod ve temalara göre, idareci ve öğretmenlerin bahsettiği sorunlar arasında; konteyner okulların fiziki şartları, sağlık sorunları, materyal eksikliği, öğrenci-veli ve eğitimci kaynaklı sorunların olduğu tespit edilmiştir. İdareci ve öğretmenler bu sorunlara, öğrenci desteği, veli bilgilendirilmesi, akademik destek, fiziki şartların iyileştirilmesi, maddi ve manevi yardımları çözüm önerileri olarak görmektedirler. Depremler önlenemese de sonrasında oluşacak eğitim sorunlarının tespiti önem arz etmektedir. Bu çalışma, deprem sonrası eğitim-öğretim sorunlarının ve çözümlerinin tespitini ve önlemlerini ortaya koymuştur.

This study aims to examine the problems encountered in education and teaching in container cities and to propose solutions based on the observations of administrators and teachers working in container schools established after the Kahramanmaraş-centered earthquake of February 6, 2023. The study is based on the views of 21 administrators and teachers in 3 different container cities established after the Kahramanmaraş-centered earthquake of February 6, 2023. Technically, semi-structured interviews were conducted in the study. As a result of the analysis of the data obtained from the conducted interviews, codes and themes were determined. According to the codes and themes, the problems the administrators and teachers mentioned include physical conditions of container schools, health problems, material deficiencies, and problems arising from students, parents, and educators. Administrators and teachers see student support, parent information, academic support, improvement of physical conditions, and material and moral support as solutions to these problems. Although it is not possible to prevent earthquakes, it is important to identify the educational problems that will arise afterward. This study has identified and proposed measures for the problems and solutions of education after the earthquake.
Keywords: Deprem; Eğitim ve öğretim; İhtiyaç analizi; Konteyner kent