Beliren yetişkinlerin Endüstri 4.0 bağlamında kariyer kaynaklarının keşfedilmesi - Güldal, Volkan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Bu araştırmada, Endüstri 4.0 sürecinde beliren yetişkinlerin kariyer gelişimi için ihtiyacı olan kariyer kaynaklarını belirlemek amaçlanmaktadır. Araştırma Hirschi'nin kariyer kaynakları modeli çerçevesinde yapılmıştır. Bu amaçla nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılarak oluşturulmuştur. Beliren yetişkinler, akademisyenler, işverenlerden oluşan 16 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda bulgular 4 ana başlık 13 alt başlıkta sınıflandırılmıştır. Beliren yetişkinlerin endüstri 4.0 sürecinde başarılı bir kariyer gelişimi için 16 katılımcının hepsi tarafından ifade edilen mesleki uzmanlık, yardımcı beceriler ve öğrenme kariyer kaynakları öne çıkmaktadır. Bunların ardından katılımcıların çoğu tarafından ifade edilen kariyer güveni, sosyal kariyer desteği ve kariyer keşfi gelmektedir.

In this research, it is aimed to determine the career resources that adults need for career development in the Industry 4.0 process. The research was conducted within the framework of Hirschi's career resources model. For this purpose, a case study from qualitative research methods was conducted. The study group was formed by using criterion sampling, one of the purposive sampling methods. Interviews were conducted with 16 participants, consisting of emerging adults, academics, and employers, using a semi-structured interview form. The interviews were analyzed by content analysis method. As a result of the research, the findings were classified under 4 main titles and 13 sub-titles. Occupational expertise, soft skills and learning career resources expressed by all 16 participants stand out for a successful career development of emerging adults in the industry 4.0 process. These are followed by career confidence, social career support and career exploration, which are expressed by most of the participants.
Discovering career resources of emerging adults in the context of Industry 4.0
Keywords: Psikoloji; Psychology