Bir hastanenin polikliniklerine başvuran yaşlı bireylerin beslenme durumunun taranması ve sıvı tüketiminin belirlenmesi - Tiryaki, Türkan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırma yaşlı bireylerin beslenme durumunun taranması ve sıvı tüketiminin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Gaziantep ilinde bulunan bir özel hastanenin polikliniklerine başvuran 65 yaş ve üzeri 200 yaşlı (93 erkek, %46,5, 107 kadın, %53,5) birey üzerinde yürütülmüştür. Bireylere uygulanan anket formunda demografik bilgiler, beslenme alışkanlıkları/besin tüketim sıklığı, Mini Nütrisyonel Araştırma (MNA) ve antropometrik ölçümler yer almaktadır. Yaşlı bireylerin yaş ortalamaları benzerdir (p=0,884; p>0,05). Hipertansiyon (erkek %35,5, kadın % %65,4) ve diyabet(erkek %34,2, kadın % 52,3) özellikle kadınlarda en çok görülen hastalıklar olarak saptanmıştır. İki grup arasında diyabet ve hipertansiyon hastalıkları açısından anlamlı bir fark bulunmazken diğer hastalıklar ile istatistiksel olarak çok anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,000; p<0,01). Türkiye Beslenme Rehberi'ne (TÜBER)'e göre erkekler alınması gereken enerjinin %92,4'ünü kadınlar ise enerjinin %97,4'ünü karşılamıştır. Enerjinin karbonhidrattan (erkeklerde %45,36±7,76, kadınlarda %46,33±7,05) ve proteinden gelen oranı (kadınlarda %18,48±2,00 erkeklerde %18,80±1,89) önerilen düzeyde, yağdan gelen oranı (erkeklerde %36,02± 6,70, kadınlarda %34,88±6,37) önerilenin üzerinde olduğu saptanmıştır. Yaşlı bireylerde (kadın %40,2, erkek %45,1) toplam iki cinsiyette %42,6'sı ise önerilen düzeyin altında su tükettiği bulunmuştur. Beden Kütle İndeksi (BKİ) sınıflamasında erkeklerin %36,0'sının fazla kilolu, kadınların %49,5'inin şişman olduğu saptanmıştır. Yaşlı bireylerin cinsiyete göre BKI değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p=0,000; p<0,01). Kadınların %51,7'si, erkeklerin ise %48,3'si MNA puanına göre normal (12-14 puan) nütrisyonel duruma sahip olduğu, erkeklerin %35,7'si, kadınların %64,3'ü malnütrisyon riski (8-11 puan) altında olduğu saptanmıştır. Cinsiyete göre nütrisyonel durum arası bir fark bulunmamıştır (p=0,229; p>0,05). Bu çalışmada sonuç olarak, yaşlıların beslenme ve sıvı tüketimleri açısından bazı sorunları olduğu saptanmıştır, buna yönelik olarak yaşlı beslenmesi konusunda gerekli politikaların geliştirilmesi ve bu konuda yaşlıların bilinçlendirilmesi sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: yaşlı, sıvı tüketimi, malnütrisyon, Mini Nütrisyonel Araştırma (MNA)

This research was conducted to screen the nutritional special status of elderly people and to determine their fluid consumption. The study was conducted on 200 elderly (93 males, 46.5%, 107 females, 53.5%) individuals aged 65 years and over who applied to the polyclinics of a hospital in the city of Gaziantep. Demographic information, nutritional habits/food consumption frequency, Mini Nutritional Research (MNA) and anthropometric measurements are included in the questionnaire form applied to individuals. The mean ages of elderly individuals are similar (p = 0.884; p> 0.05). Hypertension (men 35.5%, women 65.4%) and diabetes (men 34.2%, women 52.3%) were found to be the most common diseases, especially in women. While there was no significant difference between the two groups in terms of diabetes and hypertension diseases, a statistically significant difference was found with other diseases (p = 0.000; p <0.01). Turkey Nutrition Guidebook (TUBER) according to 92.4% of the energy is to be taken for men and women met the 97.4% of energy. The ratio of energy from carbohydrate (45.36% ± 7.76% in men, 46.33 ± 7.05% in women) and protein (18.48% ± 2.00% in women) at the recommended level, The ratio of fat (36.02% ± 6.70% in men, 34.88 ± 6.37% in women) was found to be higher than the recommended one. It was found that in elderly individuals (women 40.2%, men 45.1%), 42.6% of both genders consumed water below the recommended level. It has been determined that 42.6% of the elderly individuals of both sexes in total consume water below the recommended level. In the Body Mass Index (BMI) classification, it was determined that 36.0% of men were overweight and 49.5% of women were obese. A statistically significant difference was found between the BMI values of the elderly according to gender (p = 0.000; p <0.01). 51.7% of women and 48.3% of men have normal (12-14 points) nutritional status according to the MNA score, 35.7% of men and 64.3% of women are at risk of malnutrition (8 -11 points). No difference was found between nutritional status according to gender (p = 0.229; p> 0.05). As a result of this study, it was determined that the elderly had some problems in terms of nutrition and fluid consumption, accordingly, it was concluded that the necessary policies on elderly nutrition were developed and the elderly people were informed about this issue. Key words: elderly, fluid intake, malnutrition. Mini Nutritional Assessment (MNA)
Screening the nutrition status of elderly individuals who apply to A hospital's polyclinics and determining liquid consumption
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Nutrition and Dietetics