Sürdürülebilir Ulaşım İçin Güneş Enerjili Teknelerin Kullanılması ve Çevresel Etkileri - Tercan, Şafak Hengirmen (FIRAT ÜNİVERSİTESİ, 2021)
Sürdürülebilir ulaşım, taşımacılığın çevresel olumsuz etkilerinin azaltılması ve yenilenebilir enerjilerin kullanılması için yenilikçi bir sektördür. Güneş enerjisi ise sadece elektrik üretimi için değil aynı zamanda ulaşım sektörü için de alternatif bir enerji kaynağıdır. Bu çalışmada, baraj gölleri, içme suyu kaynakları ve hassas ekosistemler gibi doğal güzellikleri bulunan alanlarda oluşan turistik bölgelerde, sürdürülebilir ulaşım türü olan güneş enerjili teknelerin kullanılması ve çevresel etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, Türkiye’de ilk kez uygulaması yapılan ve iç hizmetleri için gerekli elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden sağlayan bir tur teknesinin çevresel etkileri 2 şekilde incelenmiştir. İlk değerlendirme güneş enerjisi sisteminin simülasyon sonuçlarına göre yapılmıştır. Daha sonra tekne 1 yıllık işletme süresi sonuçlarına göre tekrar değerlendirilmiş ve %16 yakıt tasarrufu gerçekleştiği hesaplanmıştır. Gerçekleşen sonuçlara göre 1 tekne için yıllık yaklaşık 4 ton CO2 emisyon azaltımı sağlanmıştır. Sonuçlar, sürdürülebilir ulaşım konusundaki çalışmalara örnek oluşturacak ve hassas ekosistemlerdeki ulaşımın çevresel etkilerini azaltarak bu bölgelerin sürdürülebilirliğini artıracaktır.

Sustainable transport is an innovative sector to reduce the negative environmental effects of transport and to use renewable energies. Solar energy is an alternative energy source not only for energy production but also for the transportation sector. This study, researched a solar powered boat for sustainable transportation in the touristic areas, such as dam lakes, drinking water sources and sensitive ecosystems. A touristic boat is equipped with photovoltaic panels for all internal services required in the touristic boats and aimed to decrease the environmental impacts. The environmental impacts are evaluated in two ways. The first evaluation was made according to the simulation results of the solar energy system before the installation of photovoltaic panels. Secondly, the boat was re-evaluated according to the 1-year operating period results after the photovoltaic panels installed and a 16% fuel saving was calculated. Approximately, 4 tons of CO2 emission reduction is achieved for 1 boat according to the 1-year operating period results. The results will support the studies on sustainable transport and increase the sustainability of the regions by reducing the environmental impacts of transport in sensitive ecosystems.
Solar Boats for Sustainable Transportation and Their Environmental Impacts
Keywords: sürdürülebilirlik; ulaşım; güneş; enerji; iklim; emisyon