Vulva kanseri ve kendi kendine vulva muayenesine yönelik planlı eğitimin kadınların bilgi ve tutumlarına etkisi - Karaman, Rüveyda (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Vulva kanserinin erken tanı ve tedavisi için yapılan Kendi Kendine Vulva Muayenesi (KKVM) uygulanması basit, her kadın tarafından uygulanabilen, özel bir muayene aracı gerektirmeyen, kadınların ayda bir kez 10 dakikasını alan etkili bir yöntemdir. Bu çalışmada vulva kanseri ve bu jinekolojik kanser türünün erken tanısında önemli bir rol oynayan kendi kendine vulva muayenesi eğitiminin kadınların bilgi ve tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kilis ili merkezindeki Kilis Belediyesine bağlı faaliyet gösteren Kadın Meslek Zenginleştirme Merkezlerindeki 45 kadın oluşturmuştur.Çalışma tek grup ön test- son test yarı deneysel araştırma deseni kullanılarak tasarlanmıştır. Çalışmada kadınların bilgi ve özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından 42 maddelik bir anket kullanılmıştır. Anket kadınların kişisel özelliklerinin belirlendiği birinci bölüm ve vulva kanseri ve KKVM hakkındaki bilgilerinin belirlendiği ikinci bölümden oluşmuştur. Seksen dört kadından oluşan başlangıç grubuna uygulanan anket formu sonrası slayt sunumu ve maketler kullanılarak eğitim verilmiş ve KKVM ile ilgili araştırmacı tarafından hazırlanan el broşürü dağıtılmıştır. 10 hafta sonra ulaşılan 45 katılımcıya anket formunun ikinci kısmı tekrar uygulanmıştır. Araştırmaya katılan kadınların %46.7'si 18-29 yaş arasında olup, %57.8'i evlidir. Kadınların tamamına yakını (%93.4) lise ve üzeri eğitim seviyesine sahiptir. Katılımcıların %71.1'i vulva kanseri hakkında hiç bilgisi olmadığını; tamamına yakını ise (%93.3) KKVM'yi daha önce hiç yapmadıklarını ifade etmişlerdir. Verilen eğitim sonrasında kadınların %93.3'ü düzenli vulva muayenesi yaptıklarını belirtmektedirler. Araştırmanın sonucunda kadınların vulva kanseri belirtileri, risk faktörleri, erken tanı yöntemi muayenesi, kadın dış genital organ anatomisi bilgileri hakkında çok fazla eksikliklerin olduğu ve eğitimlerle bu bilgi eksikliklerinin giderilebileceği saptanmıştır.
Keywords: Vulva Kanseri; Kendi Kendine Vulva Muayenesi; Vulva Anatomisi; Hemşirelik Eğitimi.