İki tür zeminin farklı basınçlarda jet grout ile mekanik özelliklerinin belirlenmesi - Aksoy, Emre İhsan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan zemin iyileştirme yöntemlerinin arasında olan jetgrout yöntemi en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Bu tez jetgrout yöntemi kullanılarak iki farklı zeminde ve farklı basınçlarda jet enjeksiyonu'nun mekanik özellikleri incelenerek farklı literature çalışmalarıyla kıyaslanmıştır. Bu kıyaslama yapılırken direk sahada jet enjeksiyon uyguluması, Gaziantep in 5. Organize bölgesin' deki fabrika inşaatı sahasında çalışmalar yürütülmüştür. Jet grout uyguluması sırasında toplam üç tip bar basınç kullanılmıştır. Bunlar;  300 bar  350 bar  400 bar Zemin olarak üç farklı tip zemine uygulanmıştır. Bunlar;  Killi zemin  Kumlu Zemin  Islak kumlu zemin Deneylerin yapıldığı alandan kil ve kum numuneleri alınarak, bu numunelere plastic limit, likit limit testi ve elek analizi yapılmıştır. Böylece deneyde ki kullanılan materyallerin diğer başka yapılmış olan deneylerle kıyaslamada gerçekci sonuçlara ulaşmak amaçlanmıştır. Deneylerde toplam yedi adet jet grout kolonu yapılmıştır. Killi zemine 300 bar,350 bar ve 400 bar olmak üzere toplam üç adet uygulanmıştır. Kumlu zemine 350 bar ve 400 bar olmak üzere toplam iki adet uygulanmıştır. Islak kumlu zemine 350 bar ve 400 bar olarak iki adet uygulama yapılmıştır. Jet grout kolonları tamamlandıktan sonar kolonlardan karotlar alınarak , bu kolonlara basınç testi yapılmıştır. Bu testlerin sonucunda killi zeminde yapılan kolonların çap ölçüsü ıslak ve kuru kumlu zeminde yapılan kolanların çapına oranla daha küçük olduğu gözlenmiştir. Islak kumlu zeminde uygulanan kolon ile kuru kumlu zeminde uygulanan kolonun çapı arasında önemli bir fark gözlemlenmemiştir. Basınç dayanımların da ise killi zemine uygulanan kolonlar, kuru kumlu zemin ile ıslak kumlu zeminde uygulanan kolonlara oranla daha düşük basınç dayanımı gösterdiği gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Jet grout, kum, kil, güç, basınç, ölçü
Keywords: Jet grout; kum; kil; güç; basınç; ölçü