Kamu personelleri finansal okuryazarlık bilgi, tutum ve davranış düzeylerinin araştırılması: Kahramanmaraş ili örneği - Timuçin, Esin Dicle (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı, Kahramanmaraş ilinde kamu kurumlarında görev yapan personellerin finansal okuryazarlık bilgi, tutum ve davranış düzeylerinin incelenmesidir. Çalışmanın örneklemini 2020-2021 yılında Kahramanmaraş'ta bulunan kamu personellerinden 238 kadın, 156 erkek olmak üzere 394 birey oluşturmaktadır. Kahramanmaraş ilinde Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Vergi Dairesi Başkanlığı ve Devlet Su İşleri Müdürlüğü başta olmak üzere farklı kamu kurumlarında çalışan personellerin finansal okuryazarlık tutum ve davranış düzeylerini belirlemek için de "Finansal Okuryazarlık Tutum ve Davranış Ölçeği" kullanılmıştır. Çalışmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Kolmogorov Smirnov testi ile dağılımların normal olduğu belirlenmiştir. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların (ortalama, standart sapma, frekans) yanısıra paremetrik veriler için Student T testi, One Way Anova testi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır Farklılıkların hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek için Tukey testi kullanılmıştır ve anlamlılık bütün değerler için p<0,05 düzeylerinde değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre bireylerin finansal okuryazarlık bilgi, tutum ve davranış düzeyleri ile eğitim durumları, medeni durum, yaş, gelir durumu değişkenleri arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkeni arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmemiştir. Bununla birlikte program türü, anne eğitim düzeyi, kişisel aylık gelir düzeyi değişkenleri arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Anahtar kelimeler: Davranış, finans, finansal okuryazarlık, harcama, tutum

The aim of this study is to examine the financial literacy knowledge, attitude and behavior levels of the personnel working in public institutions in Kahramanmaraş. The sample of the study consists of 394 individuals, 238 women and 156 men, among the public personnel in Kahramanmaraş in 2020-2021. In order to determine the financial literacy attitude and behavior levels of the personnel working in public institutions such as Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bank, Provincial Directorate of National Education, Metropolitan Municipality, Provincial Health Directorate, Police Department, Ministry of Justice, Tax Office and State Hydraulic Works in Kahramanmaraş province. Financial Literacy Attitude and Behavior Scale" was used. A descriptive survey model was used in the study. The data were analyzed using the SPSS 25.0 package program. Distributions were determined to be normal by Kolmogorov Smirnov test. Student T test, One Way Anova test and Pearson Correlation analysis were used for paremetric data as well as descriptive statistical methods (mean, standard deviation, frequency) while evaluating the study data. Tukey test was used to determine from which groups the differences originated and the significance was p<0.05 for all values levels were evaluated. According to the findings, it has been determined that there is a significant difference between individuals' financial literacy knowledge, attitude and behavior levels and their educational status, marital status, age, income status variables. No significant difference was found between the gender variable. However, it was observed that there was no significant difference between the variables of program type, mother's education level, and personal monthly income level. Key words: Attitude, behaviour, finance, financial literacy, spending
Keywords: Maliye; Finance