Koronavirüs (COVİD-19) pandemisinin OECD ülkeleri hisse senedi piyasaları üzerine etkisi - Yildiz, Mehmet Hakki (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
COVID-19 salgını 2019 yılının Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkmıştır. Kısa süre içerisinde dünyaya yayılmasıyla birlikte Dünya Sağlık Örgütü tarafından hastalık pandemi ilan edilmiştir. Salgının yayılımını engellemek için politik regülatörler kısıtlama kararları almışlardır. Bu kararlar neticesinde sosyal ve ekonomik yaşam, eğitim, finansal piyasalar ve birçok sektör büyük oranda etkilenmiştir. Bu kapsamda bu tez çalışmasında COVID-19'un hisse senedi piyasaları üzerindeki etkileri GARCH modeli yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmada örneklem olarak tamamı OECD üyesi olan Almanya, Fransa, ABD, Türkiye, Polonya, Çekya, Meksika, İspanya, Birleşik Krallık ve İtalya ülkeleri alınmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre tüm ülkelerde pandemi ilanı sonrası ilk 5 günlük kısa vadede eş zamanlı bir şekilde anlamlı ve olumsuz getiri elde edilmiştir. Ancak uzun vadede COVID-19'un getiriler üzerinde anlamlı etkisine rastlanmamıştır. Öte yandan COVID-19 uzun vadede Türkiye ve Birleşik Krallık piyasasında volatilitenin artmasına sebep olmuştur. Türkiye, Almanya ve Fransa'da ise volatiliteyi kısa vadede artırmıştır.

The COVID-19 outbreak originated in Wuhan, China, in December 2019. With its spread to the world in a short time, the disease was declared a pandemic by the World Health Organization. In order to prevent the spread of the epidemic, political regulators have taken restraint decisions. As a result of these decisions, social and economic life, education, financial markets and many sectors were greatly affected. In this context, in this thesis, the effects of COVID-19 on stock markets were examined by the GARCH model method. In the study, Germany, France, USA, Turkey, Poland, Czechia, Mexico, Spain, United Kingdom and Italy countries, all of which are OECD members, were taken as şamile. According to the results of the analysis, significant and negative returns were obtained simultaneously in the first 5-day short term after the declaration of the pandemic in all countries. However, no significant effect of COVID-19 on returns was found in the long term. On the other hand, COVID-19 has led to an increase in volatility in the Turkish and UK markets in the long run. In Turkey, Germany and France, it increased volatility in the short term.
Effect of coronavirus (COVİD-19) pandemic on OECD countries equity markets
Keywords: Ekonomi; Economics; İşletme