Tekstil sektöründe iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ve örnek bir uygulama - Özbulut, Tuğba (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
İş sağlığı ve güvenliği (İSG) hızla gelişen ve çeşitlenen sanayi nedeniyle oldukça önem kazanmıştır. Sanayinin, teknolojinin ve üretim şekillerinin gelişmesi ve değişimiyle iş yerlerinde yaşanan iş kazalarında ve meslek hastalıklarında artış görülmüştür. Çalışan sağlığını korumak ve güvenli çalışma ortamı sağlamak için öncelikle tehlikeleri kaynağında kontrol altına alınması, riskleri en az seviyeye indirecek şekilde çalışma sistemleri oluşturulmalıdır. Alınan önlemlerin yanında en önemli önleyici yaklaşımlardan biri de çalışanların İSG eğitimleri ile bilgilendirilerek çalışma ortamında davranış farkındalığı oluşmasını sağlamaktır. Türkiye ve özellikle Gaziantep sanayisinde önemli oranda istihdam sağlayan, üretimde ve ihracatta büyük paya sahip tekstil sektöründe iş kazalarının yoğunluğu oldukça fazladır. Bu nedenle yapılan çalışmada tekstil sektörü ele alınarak İSG eğitimlerinin ve çalışanın İSG konusunda bilgilendirilmesinin önemi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmada toplam 149 tekstil fabrikası çalışanına İSG eğitimi verilmiş olup, eğitim öncesinde ve sonrasında aynı test uygulanarak eğitimin veriminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu sayede çalışanların aldıkları eğitim sonucunda farkındalık ve duyarlılık kazanmasının güvenli ve sağlıklı çalışma ortamının sağlanmasındaki önemi ortaya koymaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmada sorulan sorulara doğru cevap oranı ön testlerde 46,5 iken son testlerde bu oran 98,6 yükselmiştir. Ayrıca eğitim düzeyine göre yapılan değerlendirmede ise ortaokul mezunlarının %60 oranında iyileşme gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak verilen İSG eğitiminin çalışanların İSG konusundaki bilgilerini önemli ölçüde arttırdığı tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler; İş Sağlığı ve Güvenliği, Tekstil Sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri, İSG Farkındalığı

Occupational Health and Safety (OHS) has gained importance due to the rapidly developing and diversifying industry. With the development and change of industry, technology and production methods, there has been an increase in work accidents and occupational diseases in workplaces. In order to protect the health of the employees and to provide a safe working environment, work systems should be established in such a way as to bring the hazards under control at the source and to minimize the risks. In addition to these measures, one of the most important preventive approaches is to provide behavioral awareness in the working environment by informing the employees through OHS trainings. The density of occupational accidents is quite high in the textile sector, which provides significant employment in Turkey and especially Gaziantep industry, and has a large share in production and exports. For this reason, in this study, the importance of OHS trainings and informing the employee about OHS was tried to be revealed by considering the textile sector. In the study, a total of 149 textile industry employees were given OHS training, and it was aimed to determine the efficiency of the training by applying the same test before and after the training. In this way, it has been tried to reveal the importance of the awareness and sensitivity of the employees as a result of the training they receive in providing a safe and healthy working environment. While the rate of correct answers to the questions asked in the study was 46.5 in the pre-tests, this rate increased to 98.6 in the post-tests. In addition, in the education level evaluation, it was determined that the secondary school graduates showed an improvement by 60%. As a result, it was determined that the OHS training provided significantly increased the knowledge of the employees on OHS. Keywords: Occupational Health and Safety, Textile Sector, OHS Training, OHS Awareness
Occupational health and safety trainings in the textile industry and an example practice
Keywords: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği; Textile and Textile Engineering