Turizm Sektörünü Temsilen, Otellerde İş Sağlığı Ve Güvenliği Kültürünün Yerleşikliğinin İstatiksel Yöntemlerle Analizi - Kalcık, Emrah (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2017)
Turizm sektöründeki genişleme ile bu sektörde yer alan otel işletmeleri ve bu işletmeler bünyesinde çalıştırılan personel sayısı bakımından önemli bir artış vardır. Otel işletmelerinde yer alan personeller ergonomik, psikososyal faktörler ve olumsuz çalışma şartları ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Sektörün işgücü özelliklerine bakıldığında, otel işlerinin çoğunun “mavi yakalılar” tarafından yapılan işler olduğu görülmektedir ve bu işler için düşük düzeyde eğitim yeterlidir. Çalışmanın amacı, ise turizm otellerindeki iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleşikliğini tespit etmektir. Araştırma sadece otellerinde çalışan 250 kişi ile sınırlı tutulmuştur. Ayrıca araştırma sonuçları da genellememiş (diğer turizm bölgelerinde uygulanmadığı için), sadece bu çalışma ile sınırlı tutulmuştur. Araştırmanın evrenini 5 yıldızlı otellerde çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Gaziantep ilinde bulunan 5 yıldızlı otellerdeki çalışanlardan ulaşılabilen 270 kişi olarak belirlenmiştir. Fakat anketlerden 20’sinde cevaplar olmamasından dolayı çalışmaya dâhil edilmemiştir. Toplamda 250 anket geçerli sayılmıştır. Araştırma probleminin çözümlenebilmesi için ihtiyaç duyulan, çalışanların görüşlerine ilişkin verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Anket 19 soruluk bir form şeklinde düzenlenmiştir. Ankette katılımcıların demografik özeliklerini, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili görüşlerini anlamaya yönelik soruları içermektedir. Demografik özelliklerle ilgili olarak çalışanların cinsiyeti, yaşı, eğitim düzeyi, aylık geliri, bulunduğu bölge anlamaya yönelik sorular sorulmuştur. Genel görüş kısmında çalışanların İSG ile ilgili genel sorular sorulmuş ve alınan cevaplar incelenmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler araştırma amacı doğrultusunda ilgili nicel analiz teknikleri kullanılarak değerlendirilmiştir.
Keywords: Turizm Sektörü; Otel İşletmeciliği; İş Sağlığı ve Güvenliği; İSG Kültürü