Türkiye’ Deki Siyasi Partilerin Finansmanı Ve Şeffaflaşma - Çetinkaya, Bağış Umur (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2015)
Bu tez çalışmasının amacı; devleti yönetmeye ve topluma hizmet etmeye talip olan ülkemizdeki siyasi partilerin, varlıklarını korumak ve siyasal propaganda sürecindeki faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için oluşacak maliyetleri, hangi finansman kaynaklarıyla karşıladıklarını, bu kaynakları nerelerden sağladıklarını, gelirlerinin ve giderlerinin devlet otoritesi tarafından nasıl bir kontrol mekanizmasıyla denetlenebildiğini gösterebilmektir. Aynı zamanda ait olunan toplumun güvenirliliğini tam anlamıyla kazanacağı ve ahlaki değerleri esas alan, yozlaşmanın önüne geçebilecek şeffaf bir siyaset kurumunun oluşabilmesine yönelik alternatif öneriler, çalışmada yer almıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgu bilim yaklaşımı/yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu CHP, MHP ve AKP’ deki toplam 5 önemli siyasetçi oluşturmaktadır. Araştırmada görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, ülkemizdeki siyasi partilerin faaliyetlerinde ihtiyaç duyduğu finansman kaynaklarının şeffaf bir niteliğe kavuşabilmesi kapsamında hazine yardımlarının daha adaletli dağılımı ve diğer bir gelir kaynağı olan bağış adı altındaki yardımların kamuoyu ile açık bir şekilde paylaşılmasının yanında etkin bir mali denetimin gerekliliği öngörülebilir. Çalışmanın sonuçlarına bakılarak ve dünyadaki diğer ülkelerdeki mevcut sistemler de incelenerek ülkemizdeki siyasi partilerin finansmanında şeffaf bir yapının kurumsallaşmadığı söylenebilir.
Keywords: Siyasi Partiler; Siyasetin Finansman Kaynakları; Mali Denetim; Siyasetin Şeffaflaşması; Türkiye