Hemşirelerde örgütsel dedikodunun, örgütsel bağlılık ve örgütsel tükenmişlik üzerindeki etkisi: Gaziantep ili örneği - Yiğit, Belgin (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Kurumların başarılı olması çalışanların tükenmişlik sendromu yaşamamalarına bağlıdır. Örgütlerde tükenmişliği etkileyen pek çok değişken bulunmaktadır. Bu değişkenlerden birisi olan örgütsel dedikodunun önüne geçebilmek örgütsel bağlılık düzeyini artıracağından yöneticiler için büyük öneme sahiptir. Alanyazın incelendiğinde kurumlarda örgütsel dedikodunun, örgütsel tükenmişliğe sebep olduğu görülmektedir. Bu araştırmada hemşireler evreninde örgütsel dedikodunun, örgütsel bağlılık ve örgütsel tükenmişlik değişkenleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Gaziantep genelinde 401 hemşireye anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda örgütsel dedikodunun örgütsel bağlılık ve boyutlar üzerinde pozitif etkisinin olduğu görülmüştür. Öte yandan örgütsel dedikodunun, örgütsel tükenmişlik ve örgütsel tükenmişlik ölçeğinin duyarsızlaşma boyutu üzerinde pozitif yönde etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda birer sağlık çalışanı olan hemşireler arasında örgütsel dedikodunun artmasına paralel olarak örgütsel bağlılığın, duygusal bağlılığın, devam bağlılığının ve normatif bağlılığın da artış gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca örgütsel dedikodunun artmasının hemşirelerde örgütsel tükenmişlik ve duyarsızlaşma düzeyini artırdığı sonucuna varılmıştır. Örgütsel dedikodunun pozitif ve negatif tutum ve davranışlara etki ettiği dikkat çekmektedir.

The success of institutions depends on the employees not experiencing burnout syndrome. Many variables affect burnout in organizations. Being able to prevent organizational gossip, which is one of these variables, is of great importance for managers as it will increase organizational commitment. When the literature is examined, it is seen that organizational gossip in institutions causes organizational burnout. This study aimed to investigate the effect of organizational gossip on the variables of organizational commitment and organizational burnout in the nurses' universe. In this context, a questionnaire was applied to 401 nurses throughout Gaziantep. As a result of the research, it was seen that organizational gossip had a positive effect on organizational commitment. On the other hand, it has been determined that organizational gossip positively affects the depersonalization dimension of the organizational burnout and organizational burnout scale. In this context, it has been determined that organizational commitment, emotional commitment, continuance commitment and normative commitment also increase in parallel with the increase in organizational gossip among nurses, who are health professionals. In addition, it was concluded that the increase in organizational gossip increases the level of organizational burnout and depersonalization in nurses. It is noteworthy that organizational gossip affects positive and negative attitudes and behaviors
The effect of organizational gosporing nurses on organizational commitment and organizational burnout: The case of Gaziantep
Keywords: İşletme; Business Administration