Bel Fıtığı Ameliyatı Olan Hastalarda Ağrı ve Korku-Kaçınma Davranışları - Tan-Çelik, Fatma; Köçkar, Çiğdem (Zehra ÜSTÜN, 2019)
Amaç: Bel fıtığı ameliyatı gibi yaşam tarzı değişikliğigerektiren ameliyatlardan sonra hastalar ağrı nedeniyle korkukaçınmadavranışı geliştirebilmektedirler. Kaçınma davranışıhareket oranını azaltarak iyileşmeyi geciktirebilmekteve komplikasyon oluşmasına neden olabilmektedir. Buaraştırmanın amacı bel fıtığı ameliyatı olan hastaların ağrı vekorku kaçınma düzeylerinin belirlenmesidir.Materyal-Metot: Araştırma Kasım 2016-Mayıs 2017tarihleri arasında, 92 hastayla, tanımlayıcı olarak yapıldı.Araştırmanın verileri Sosyo-demografik özellikler formu,Korku Kaçınma Tutumları Ölçeği (KKTÖ) ve Görsel AğrıSkalası kullanılarak toplandı.Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması46,38±12,99 bulundu. Araştırma sonucunda kadınlarınerkeklere göre daha fazla ağrı ve korku kaçınma yaşadığı,cinsiyet ile ağrı arasındaki farkın anlamlı olduğu saptandı(p<0,01). Bedensel aktivite gerektiren işlerde çalışanhastaların korku kaçınma oranlarının diğer hastalara göredaha fazla olduğu bulundu. Hastaların meslekleri ile meslekiiş kaynaklı korku kaçınma puan ortalamaları arasındaki farkınanlamlı olduğu bulundu (p<0,05). Ağrı ile korku kaçınmadavranışları arasındaki ilişki incelendiğinde ağrının en fazlafiziksel aktivite kaynaklı korku kaçınma ile ilişkisi vardı. Ağrıile korku kaçınma toplam ve alt boyutları arasındaki ilişkininanlamlı olmadığı saptandı.Sonuç: Araştırma sonucunda kadınların korku kaçınma veağrı düzeylerinin daha yüksek olduğu bulundu. Bedenselaktivite gerektiren işlerde çalışan hastaların korku kaçınmadavranışlarının daha fazlaydı. Ağrı ile fiziksel aktivitekaynaklı korku kaçınma davranışı arasındaki ilişkinin yüksekolduğu saptandı.

Objective: Patients can improve their avoidance behaviour due to pain after operations requiring lifestyle modification, such as lumbar spine surgery. Avoidance behaviour can decrease the rate of motion and delay the recovery and cause complications. The purpose of this study is to determine the levels of pain and fear avoidance in patients with spinal cord surgery. Material-Method: The study was carried out between November 2016 and May 2017 with 92 patients as descriptive. Data form the study were collected using the Sociodemographic form, the Fear Avoidance Attitudies Scale and Visual Pain Scale. Results: The mean age of the patients was found to 46.38±12.99. As a result of research, it was found that women had more fear avoidance than men and that the difference between gender and pain was significant (p<0.01). Patients who participated in the study and who needed physical activity found that the fear avoidance rates were higher than the other patients. The difference between the professions of the patients and fear aversion score of Professional work was significant (p<0.05). When the relationship between pain and fear avoidance behaviours was examined, it was found that pain was mostly related to fear avoidance due to physical activity. It was determined that the relationship between pain and fear avoidance total and sub-dimension was not significant. Conclusions: Women were found to have higher levels of fear avoidance and pain. Fear avoidance behaviour had more of patients working in jobs requiring physical activity. The relationship between pain and fear avoidance behaviour from physical activity was found to be high.
Pain and Fear-Avoidance Behaviours in Patients with Lumbar Spinal Surgery
Keywords: bel fıtığı; korku; kaçınma; ağrı