Effects of mineral admixtures on some properties of crude oil polluted sand - Ghaffoori, Farman Khalil Majid (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2019)
Bu tez, ham petrol ile kirlenmiş bir alanda çevre kirliliği üzerine bir çalışma sunmaktadır. Ayrıca, tez çalışmasında öğütülmüş granül yüksek fırın cürufu (GGBFS) ve uçucu kül (FA) gibi mineral katkılar kirlenmiş zemini stabilize etmek için kullanılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı ise, ham petrol ile kirlenmiş zemini geliştirmek için mineral katkıların değerlendirilmesidir. Çalışma, Lajan köyüne yakın Erbil-Gwear anayol lokasyonu üzerine odaklanmıştır. Bu alanda birkaç rafineri istasyonu bulunduğundan, çevre konularını incelemek de oldukça önem arz etmektedir. Kumlu zeminlerin bazı özellikleri üzerinde ham petrol kirlenmesinin etkilerinin gözlemlenebilmesi için, kumlu zemin numuneleri laboratuvar ortamında kuru ağırlıkça %0, %2, %4, %6, %8, %10, %12, %14 ve %16 ham petrol içerecek şekilde ham petrol ile karıştırılmıştır. Ayrıca, mineral katkıların etkilerinin değerlendirilmesi için, ham petrol ile kirlenmiş zemin numuneleri ve mineral katkılar farklı oranlarda karıştırılarak çeşitli karışımlar hazırlanmıştır. Örneğin, bu çalışmada kirlenmiş zeminler %0, %4, %6 ve %8 oranlarında GGBFS ile ve %0, %10 ve %15 oranlarında FA ile karıştırılmıştır. Bu çalışmada sıkıştırma ve basit kesme testleri kullanılmıştır. Bu araştırmanın sonuçları, ham petrol yüzdesi arttığında özgül ağırlık, optimum nem içeriği ve maksimum kuru yoğunluğun azaldığını göstermektedir. Sürtünme açısı sonuçları ise artan ham petrol yüzdesine bağlı olarak dalgalanmıştır. Görünen kohezyon (c) değerleri ise belirli bir noktaya kadar artmış, daha sonra ham petrol yüzdesinin artmasına bağlı olarak az miktarda azalmıştır. Bununla birlikte mineral katkıların kullanılması da, kirlenmiş zeminin sıkıştırma ve dayanma özelliklerinde iyileşme sağlamıştır. Ayrıca, çalışmada kullanılan her bir faktörün farklılıkların öneminin gösterilmesi için istatistiksel analiz yapılmıştır.
Keywords: Zemin kirlenmesi; ham petrol; çok değişkenli regresyon; GGFBS; uçucu kül