Okul Öncesi Dönem Çocuk Kitaplarında Resimlemenin Öğretmen Görüşlerine Göre İncelenmesi - Mercan, Zerrin; Aydoğan, Yasemin (Kalem Vakfı Okulları, 2020)
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönem çocuk kitaplarında resimlemenin okul öncesiöğretmen görüşleri dikkate alınarak incelenmesidir. Tarama modelinde gerçekleştirilenaraştırmanın çalışma grubunu, 96 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur.Araştırmada, veri toplama aracı olarak öğretmen görüş bildirme formu ve kitap resimlemelerinideğerlendirme ölçeği kullanılmış, veri toplama araçlarının geçerliğinin belirlenmesindekapsam geçerlik indeksi ve açımlayıcı faktör analizi (AFA) uygulanmışve ölçeğin güvenirliğini tespit etmek amacıyla Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır.Verilerin analizinde; nitel verilerin, öğretmenlerin görüşleri doğrultusundatemalaştırılarak frekansları kodlanmış ve kodlanan veriler için frekans-yüzdehesaplamaları yapılmıştır. Bazı katılımcıların görüşlerinden alıntılar çalışmada yer almıştır.Araştırma sonucunda, öğretmenlerin çalıştığı kuruma, yaşa, eğitim durumuna göre okul öncesi öğretmen görüşlerinin farklılaştığı ancak kıdem durumuna göre görüşlerarasında bir farklılaşma olmadığı ortaya konmuştur.

The purpose of the study is to examine preschool child books illustrations with respect to the preschool teachers’ opinions. The sample is 96 pre-school teachers. Research used scanning model, both the quantitative and qualitative methods are used. In the research, the teacher talkback form and book illustration review scale are used for data collection. The reliability and validity of the data collection tools are made in the research. The content validity index and exploratory factor analysis are used for validity, and Cronbach’s Alpha reliability coefficients are calculated for reliability. In the analysis of the data; frequency-percentage calculations were performed for the coded and coded data by qualifying the qualitative data according to the opinions of the teachers. Excerpts from the views of some participants were included in the study. As a result of the research, it was revealed that according to the institution, age, education level of teachers, pre-school teachers’ opinions differed, but there was no difference between views according to seniority status.
Review of the Pre-school Children’s Books Illustrations Due to Teacher’s Opinions
Keywords: okul öncesi; çocuk; kitap; resimleme; öğretmen