Ergenlerde öz düzenlemenin yordanmasında olumsuz çocukluk deneyimleri ve algılanan sosyal desteğin rolü - Yıldırım, Hakan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı, 2024)
Bu çalışmada lise öğrencilerinin öz düzenleme becerilerini yordamada olumsuz çocukluk deneyimleri ve algılanan sosyal desteğin rolü incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023- 2024 Eğitim- Öğretim yılında Diyarbakır İlinin dört merkez ilçesinde yer alan liselerde öğrenimine devam eden 9., 10., 11., ve 12. sınıf 630 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama için araştırmacılar tarafından oluşturulan "Kişisel Bilgi Formu, Çocukluk Deneyimleri Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Ergenler İçin Öz Düzenleme Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde t- testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve regresyon gibi analizler yapılmıştır. Demografik değişkenlerle olumsuz çocukluk deneyimi, algılanan sosyal destek düzeyi ve öz düzenleme becerileri arasında anlamlı farklılaşmaların olduğu görülmüştür. Araştırmada olumsuz çocukluk deneyimleri, algılanan sosyal destek düzeyleri ve öz düzenleme becerileri arasındaki ilişki de ise öz düzenleme becerileriyle olumsuz çocukluk deneyimi arasında negatif yönde orta düzey bir ilişki, öz düzenleme becerisiyle algılanan sosyal destek arasında orta düzey pozitif yönde bir ilişki ve son olarak algılanan sosyal destek ile olumsuz çocukluk deneyimleri arasında negatif yönde orta düzey bir ilişki çıkmıştır. Ayrıca yapılan hiyerarşik regresyon analizinde olumsuz çocukluk deneyimleriyle algılanan sosyal desteğin öz düzenleme becerisindeki varyansın yaklaşık %20'sini açıkladığı görülmüştür.

This study investigates the role of adverse childhood experiences and perceived social support in predicting high school students' self-regulation skills. The study group consists of 630 high school students in the 9th, 10th, 11th, and 12th grades attending schools in the four central districts of Diyarbakır province during the 2023-2024 academic year. For data collection, the researchers utilized "Personal Information Form, Early Life Experiences Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Self-Regulation Scale for Adolescents" they developed. T-test, one-way analysis of variance, correlation and regression analyses were used to analyze the data. Hierarchical regression analysis was utilized to examine the relationships between adverse childhood experiences, perceived social support, and self-regulation skills. Significant differences were observed between demographic variables and adverse childhood experiences, perceived social support levels, and self-regulation skills. In terms of the relationship between adverse childhood experiences, perceived social support levels, and self-regulation skills, a moderately negative relationship was found between self-regulation skills and adverse childhood experiences. Also, there was a moderately positive relationship between self-regulation skills and perceived social support. Finally, a moderately negative relationship between perceived social support and adverse childhood experiences was found. Furthermore, hierarchical regression analysis indicated that adverse childhood experiences and perceived social support explained approximately %20 of the variance in self-regulation skills.
Keywords: Öz Düzenleme; Olumsuz Çocukluk Deneyimi; Algılanan Sosyal Destek; Lise öğrencileri; Ergenlik dönemi