Alışveriş Merkezi Yönetim Sorunları - Süzen, Mustafa (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2016)
Modern anlamda Alışveriş Merkezlerinin ortaya çıkışı ile birlikte bu merkezlerin üst kimlikle yönetilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu üst kimlik Alışveriş Merkezini belirli kurallar çerçevesinde yönetimini üstlenerek verimliliği ve ziyaretçi memnuniyetini ön planda tutmaya çalışmıştır. Yöneticiler Alışveriş Merkezini deneyimledikçe mimari yapılar ve sistemler gelişerek değişime uğramıştır. Sektör deneyimledikçe daha verimli ve daha ergonomik binalara kavuşmaktadır. Değişen dünya ve kullanıcı alışkanlıkları, artan rekabet baskısı sürekli yenilenmeyi ve tüketicinin ihtiyaç ve taleplerine daha yüksek oranda cevap vermeyi zorunlu kılmaktadır. Bu aşamada yöneticilerin rekabette daha ön plana çıkabilmesini, kiracı ve ziyaretçi memnuniyetini sağlayabilmesini engelleyen bir takım sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu çalışmada Türkiye genelinde faaliyet gösteren farklı mimari yapıda, farklı büyüklükte ve farklı yönetim biçimlerinde işletilen Alışveriş Merkezlerinin ortak sorunlarını ortaya konularak sektörün ortak deneyimi ve ortak akıl birliğiyle çözüm önerileri ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu verilerin toplanması için anket ve yüz yüze görüşme yöntemini kullanılmıştır. Bulgular, farklı Alışveriş Merkezlerinin aynı başlık altında ortak sorunlarının olduğunu ve aynı başlık altında da farklı açılardan sorun yaşadıkları gerçeğini ortaya koymaktadır. Alışveriş Merkezlerinin konumlandıkları çevreyle sorunlarının arasında bir ilişki olabileceği saptanmıştır. Sonuç olarak Alışveriş Merkezi yöneticilerinin ortak sorunlara sahip oldukları ve bu sorunların bir kısmının yine sektörün ortak deneyimleriyle sorunlar daha oluşmadan önlenebileceği, diğer kısmının ise organize perakende ile yapılacak işbirliği altında verilecek eğitimlerle bertaraf edilebileceği yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Alışveriş Merkezi; Perakende; Yönetim; Mimari; Personel; Erişilebilirlik