Türk inşaat sektöründeki yöneticilerin liderlik ve karar verme stilleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi - AYGÜN, GİZEM (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Liderlik, yönetimin en önemli özelliklerinden biridir. Liderliğin en önemli parçası ise karar vermektir. Etkili bir yöneticiden tüm alternatifleri düşünerek en uygun zamanda karar vermesi beklenir. İnşaat sektöründe de yöneticilerin sahip oldukları liderlik vasıfları başarının temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmada Türk inşaat sektöründe görev alan yöneticilerin (mimar ve inşaat mühendislerinin) liderlik ve karar verme stilleri arasındaki ilişkisinin belirlenmesi ve bu değişkenlerle demografik özelliklerin ilişkisini ortaya koyma amaçlanmıştır. Bu kapsamda ilk olarak Türk inşaat sektöründeki yöneticilerin karar verme stillerini belirlemek için Karar Verme Stilleri Ölçeği (KVSÖ) ve yöneticilerin liderlik stillerini belirlemek için Çoklu Faktör Liderlik Ölçeği (MLQ Form, 5X) kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri, "SPSS 22.0 for Windows" paket programı ve "Microsoft Office Excel 2010" yazılım programları kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda yöneticilerin liderlik stilleri ile karar verme stilleri arasındaki ilişkinin yönü ve kuvvetine ilişkin istatistiksel çıkarımlarda bulunulmuştur. Dokuz bölümden oluşan tezin; birinci bölümünde; problem tanımı, konunun amacı, önemi, sınırlılıkları, kavramsal açıklamalar, kaynak özetleri ile materyal ve metotlar tanımlanmıştır. İkinci bölümünde; karar vericilerin kimler olduğu, karar vermenin anlamı, aşamaları, özellikleri, süreci ve süreci etkileyen faktörler açıklanmıştır. Üçüncü bölümünde karar verme stilleri; dördüncü bölümde liderlik kavramı ile liderlik stillerindeki yaklaşımlar ayrı ayrı alt başlıklar halinde açıklanmıştır. Beşinci bölümünde yöneticilerde bulunması gereken liderlik vasıfları ele alınmıştır. Altıncı bölümünde Türk İnşaat Sektöründe yönetici ve çalışan pozisyonundaki katılımcılara uygulanan anketlerin analizine dayanan çalışma bulgularına yer verilmiştir. Yedinci bölümde tespit edilen bulgular doğrultusunda tartışmaya, daha sonra sonuçlara yer verilmiş ve son olarak dokuzuncu bölümünde ise çalışma doğrultusunda edinilen bilgiler ışığında önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Yönetici; liderlik stili; karar verme stilleri; mimar; inşaat mühendisi