Kadınların kariyer engelleri ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiler: Gaziantep ili örneği - Kök, Zeynep (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Çalışma hayatında kadınların işgücüne katılım oranı gittikçe artmaktadır. Yapılan bazı araştırmalara göre de kadın çalışanların, yüksek düzeyde bağlılığa, içsel motivasyona, kişisel ve sosyal zekaya, yönetim yeteneklerine, erkeklerden daha fazla duygusal zekaya sahip oldukları belirtilmiştir. Buna rağmen kadınların bulundukları pozisyonlardan daha üst pozisyona ilerleyemedikleri görülmektedir (Candan vd., 2017:75). Kadınların kariyerlerinde ilerleyememelerinin birçok nedeni olmakla birlikte öne çıkan nedenler, cam tavan sendromu, cam merdiven sendromu, basmakalıp yargılar, çoklu rol üstlenme, ayrımcılık, kraliçe arı sendromu, psikolojik taciz, mentör (danışman) eksikliği, mesleki ayırım, informal iletişim ağlarına katılamama, örgüt kültürü ve politikalarıdır (Gül ve Beyşenova, 2018: 141). Bu çalışmanın amacı, kadınların çalışma hayatında daha üst yönetim kademelerine ilerlemelerine engel olan faktörleri belirlemek ve bir alan çalışması ile destekleyerek kadınların kariyer ilerlemelerinde yaşadıkları engellerin örgütsel bağlılıkları ile ilişkisini incelemektir. Çalışmada kadınların görüşlerini belirlemek amacıyla 54 maddelik bir anket kullanılmıştır. Anket demografik özelliklerin belirlendiği birinci bölüm, örgütsel bağlılıkların belirlendiği ikinci bölüm ve kariyer engellerinin belirlendiği üçüncü bölüm olmak üzere toplam üç bölümden oluşmaktadır. Gaziantep ilinde yaşayan kamu ve özel sektörde çalışan 400 kadına anket dağıtılmıştır. Elde edilen verileri test etmek amacıyla, t testi, tek yönlü varyans analizi (one way anova), korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır.

The amount of women in working life is increasing day by day. According to some studies, female employees have a high level of commitment, intrinsic motivation, personal and social intelligence, management abilities, and a higher level of emotional intelligence than men. Despite this, it is observed that women cannot advance to higher positions than they currently hold. Although there are many reasons why women cannot advance in their careers, the prominent reasons are glass ceiling syndrome, glass staircase syndrome, stereotypical judgments, playing multiple roles, discrimination, queen bee syndrome, psychological harassment, lack of mentors, professional discrimination, inability to participate in informal communication networks, organization culture and politics. The purpose of this research is to examine the factors that prevent women from advancing to higher management positions in working life and to examine the relationship between the obstacles women experience in their career advancement and their organizational commitment, supported by an application study. In the study, a 54 items questionnaire was used to determine the views of women. The questionnaire consists of three parts: the first part where the demographic characteristics are determined, the second part where the organizational commitments are determined, and the third part where the career barriers are determined. Questionnaires were distributed to 400 women working in the public and private sector living in Gaziantep. T test, one way analysis of variance (one way anova), correlation and regression analysis were performed to test the data obtained.
Keywords: İşletme; Business Administration