Investigation of the effects of Vision Zero approach on road traffic safety: Gaziantep - Cengiz, Aziz Şeyhmus (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Vizyon sıfır stratejisi 1997 yılında İsveç'te bu soruna etkili bir çözüm olarak geliştirilmiş ve tüm dünyaya yayılmıştır. Türkiye'nin küresel trafik kazası ölümlerinin neredeyse yarısını oluşturan on ülke arasında yer alıyor. Türkiye, 2013 yılında çift şeritli otoyollar dahil altyapı geliştirmeleri, kanun ve uygulama revizyonları, kaza sonrası acil müdahale ve bakım gibi Vizyon sıfır stratejilerini ve faaliyetlerini uygulamaya başlamış ve olumlu sonuçlar elde etmiştir. Bu uygulamaların sonuçları daha önceki çalışmalarda şehirlerarası yollar için incelenmiştir, ancak şehir içi yollar için incelenmemiştir. Bu çalışmada Türkiye'de ilk kez Vision Zero uygulamalarının Gaziantep'te kentiçi yollar üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Türkiye'de ve dünyada trafik kazalarının ilk sebebi olan hız kontrolü için uygulanan hız kontrolleri değerlendirilmiştir. Hız denetimlerinin başlama tarihinden sadece bir yıl sonra kent içi ölüm oranlarında trafik kazalarında %87,5'lik bir azalma tespit edilmiştir. Türkiye'de 2016 yılında yaşanan darbe sonucu güvenlik nedeniyle EDS sistemi kapatılmıştır. 2017 yılının ertesi yılında trafik kazalarında kent içi trafik kazalarındaki ölüm oranlarında 5 kat artış olmuştur. Daha sonra çeşitli idari nedenlerden dolayı sadece kırmızı ışık ihlali kameraları devreye alınmış ve hız koridoru uygulaması yapılmamıştır. Bu dönemde kırmızı ışık ihlal kameraları kullanılarak 2015 yılı sonuçlarına göre trafik kazalarında kent içi ölüm oranlarında %37,5 azalma gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Vizyon Sıfır, Trafik Kazaları, Yol Güvenliği, Hız Denetimi, Kırmızı Işık İhlali

Vision Zero strategy was developed as an effective solution to traffic accidents and the number of injuries and fatalities in Sweden in 1997 and spread worldwide. Turkey is among the ten countries constituting almost half of the global traffic accident deaths. Turkey started to implement Vision Zero strategies and activities in 2013, such as infrastructure enhancements including double-lane highways, law and enforcement revisions, post-crash emergency response, and care, and realized positive results. Previous studies have examined these applications for inter-urban roads but not inner-city streets. In this study, the effect of vision zero applications was investigated for the first time in Turkey on urban roads in Gaziantep. Speed controls applied for speed control, the first cause of traffic accidents in Turkey and the world, were evaluated. Only one year after the start date of speed inspections, an 87.5 % decrease in traffic accidents in urban death rates was determined. As a result of the coup in Turkey in 2016, the EDS system was turned off for security reasons. There has been an increase of five times in urban death rates in traffic accidents in the following year, 2017. Later, due to various administrative reasons, only red light violation cameras were put into service, and speed corridor enforcements were not implemented. During this period, an 37,5 % decrease was observed in the urban death rates in traffic accidents, according to 2015 results. Key Words: Vision Zero, Road Safety, Traffic Accidents, Speed Enforcement, Red- light Violation
Vision Zero yaklaşımının karayolu trafik güvenliğine etkilerinin araştırılması: Gaziantep
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering