Adaptif piyasa hipotezinin Borsa İstanbul sektör endekslerinde test edilmesi - Çelebi, Okan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Etkin Piyasa Hipotezi ve Davranışsal Finans konuları literatüre farklı dönemlerde kazandırılmış olsalar da iki görüş arasındaki çatışmalar söz konusu kavramlar literatüre girdiğinden bu yana devam etmektedir. 2004 yılında Adaptif Piyasa Hipotezi?nin literatüre girmesiyle araştırmacılar mevcut farklılıkları biraz daha birleştirici bir bakış açısıyla inceleme şansı bulmuştur. Adaptif Piyasa Hipotezi mevcut iki konuyu uzlaştırıcı bir özellik göstermiştir. Piyasaların değişen koşullara uyum sağlamaları gerektiğini ileri sürmüştür. Etkin Piyasa Hipotezi?ne bir alternatif olarak önerilen bu hipotez bireylerin karar sürecindeki davranışsal özellikleri üzerinde durmuştur. Lo (2004), Etkin Piyasa Hipotezi ile çelişen durumlar olarak kabul edilen anomalilerin piyasada var olabileceğini ve daimi etkinliği reddederek bazı durumlarda ortalama üzeri getiri elde edilebileceğini belirtmiştir. Bireylerin hata yapabileceğini ve bu hatalardan yola çıkarak öğrenme davranışlarını geliştireceğini ifade etmiştir. Rekabet, yenilik ve adaptasyon gibi konulara dikkat çekmiştir. Olaylara evrimsel ve daha davranışsal bir bakış açısıyla yaklaşmıştır. Bu çalışmada Ocak 1997-Ağustos 2020 dönemlerini kapsayan BIST100 başta olmak üzere 17 farklı sektörün günlük kapanış fiyatları otomatik portmanteau testi ve varyans oranı testi yardımıyla test edilmiştir. Ayrıca mevcut veriler 300 günlük kayan pencere yaklaşımı yöntemiyle de analiz edilmiştir. Otomatik portmanteau testi ve varyans oranı testi sonuçlarına göre bazı sektörler APH ile anlamlı sonuçlar vermiş bazı sektörler ise APH ile anlamsız sonuçlar vermiştir. 300 günlük kayan pencere yaklaşımı analiziyle ulaşılan sonuçlara göre farklı endekslere ait veriler neticesinde söz konusu tüm sektörler Adaptif Piyasa Hipotezi ile uyumluluk göstermektedir.

Although the Effective Market Hypothesis and Behavioral Finance issues have been introduced to the literature in different periods, the conflicts between the two views have been continuing since these concepts entered the literature. With the introduction of the Adaptive Market Hypothesis in the literature in 2004, researchers had the opportunity to examine the existing differences with a more unifying perspective. The Adaptive Market Hypothesis has shown a compromise between the two existing cases. This hypothesis affirmed that markets must adapt to changing conditions. This hypothesis, proposed as an alternative to the Efficient Market Hypothesis, focused on the behavioral characteristics of individuals in the decision process. Lo (2004) stated that anomalies, which are considered to be in conflict with the Efficient Market Hypothesis, may exist in the market. He refused market efficiency and stated that in some cases an above average yield could be obtained. He stated that individuals can make mistakes and develop learning behaviors based on these mistakes. It drew attention to issues such as competition, innovation and adaptation. He approached cases from an evolutionary and more behavioral perspective. In this study, daily closing prices of 17 different sectors, especially BIST100 covering the period between January 1997 and August 2020, were tested with the help of automatic portmanteau test and variance ratio test. In addition, the existing data were analyzed using the 300-day rolling window approach method. According to the results of the automatic portmanteau test and the variance ratio test, some sectors gave meaningful consequences with AMH and some sectors gave meaningless consequences with AMH. According to the results of the 300-day rolling window approach analysis, all sectors with the Adaptive Market Hypothesis as a result of the data on different indices.
Testing the adaptive market hypothesis in Borsa Istanbul sector indices
Keywords: İşletme; Business Administration