Ağırlık kaybı için özel bir kliniğe başvuran hastaların, yeme farkındalıkları ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi - Kenanoğlu, Fatma (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı ağırlık kaybı için özel bir kliniğe başvuran hastaların, yeme farkındalıkları ile ilişkili faktörlerin belirlenmesidir. Araştırma Hatay İli Dörtyol İlçesi'nde Diyetisyen Fatma Kenanoğlu Beslenme ve Diyet Danışma Merkezine Aralık 2021-Haziran 2022 tarihleri aralığında başvuran kronik hastalığı olmayan 162 (59 erkek 103 kadın) bireyle yürütülmüştür. Soru kâğıdı ile bireylerin genel bilgileri, demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, 24 saatlik fiziksel aktivite durumları, Yeme Farkındalığı Ölçeği-30 (MEQ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), 24 saatlik besin tüketim kaydı değerlendirilmiştir. Katılımcıların yeme farkındalıkları ile beden kütle indeki (BKİ), BDÖ toplam puanı ve enerji alımı, uyku süresi arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur (sırasıyla p=0,000r=-0,481-orta kuvvetli, p=0,000, r=-0,667-yüksek kuvvetli, p=0,000, r=-0,476-orta kuvvetli, p=0,007, r=0,213-zayıf). BDÖ puanları ile vücut yağ oranı, enerji alımı ve uyku süresi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur (sırasıyla p=0,000, r=0,468-orta kuvvetli, p=0,000, r=0,578-orta kuvvetli, p=0,011, r=0,200-zayıf). BDÖ toplam puanı fiziksel aktivite arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,000, r=0,402-orta kuvvetli). MEQ toplam puanı ve fiziksel aktivite arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,000, r=0,376-zayıf). Bu çalışma yeme farkındalığının BKİ, alınan enerji, depresyon düzeyi, uyku süresi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Yeme farkındalığını etkileyen etmenlerin daha net anlaşılabilmesi için daha geniş popülasyonlarda daha çok çalışma yapılması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Yeme farkındalığı, obezite, farkındalık, depresyon

The aim of this study is to determine the factors associated with mindful eating of patients who applied to a private clinic for weight loss. The research was carried out with 162 (59 male, 103 female) individuals without any chronic disease who applied to Dietitian Fatma Kenanoğlu Nutrition and Diet Counseling Center in Hatay Province Dortyol District between December 2021 and June 2022. The general information, demographic characteristics, nutritional habits, 24-hour physical activity status of the individuals, Mindful Eating Questionnaire (MEQ), Beck Depression Inventory (BDI), 24-hour food consumption record were evaluated with the questionnaire. A negative significant relationship was found between the participants' mindful eating and body mass index (BMI), BDI total score, energy intake, and sleep duration (p=0.000r=-0.481- medium strong, p=0.000, r=-0.667- high strong, p=0.000, r=-0.476- medium strong, p=0.007, r=0.213- weak respectively). A positive and significant relationship was found between BDI scores and fat ratio, energy intake and sleep duration (p=0.000, r=0.468- medium strong, p=0.000, r=0.578- medium strong, p=0.011, r=0.200-weak respectively). A negative significant relationship was found between BDI total score and energy from physical activity (p=0,000, r=0,402-medium strong). A significant positive correlation was found between MEQ total score and physical activity (p=0,000, r=0,376-weak respectively). This study shows that mindful eating is associated with BMI, energy intake, depression level, and sleep duration. More studies are needed in larger populations to better understand the factors affecting mindful eating Key Words: Mindful eating, obesity, awareness, depression
Determination of factors associated with mindful eating in patients applying to A private clinic for weight loss
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Nutrition and Dietetics