Zamanın ve Mesafenin Ötesinde Öğrenme Çabası: Sınıf Öğretmenliği Uzaktan Eğitim Sisteminin CIPP Modeli Açısından Katılımcı Odaklı Değerlendirilmesi - Gürkan, Burcu (ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ, 2020)
Bu araştırmada eş zamanlı (senkronize) sürdürülen bir sınıf öğretmenliği uzaktan eğitim sistemininöğrenme sürecine etkisinin CIPP modeline göre katılımcı odaklı değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışmasına göre yürütülen araştırma bütüncül tek durumagöre desenlenmiştir. Araştırma 2019-2020 bahar yarıyılında 15 sınıf öğretmeni adayı, 5 öğretimelemanı ve 2 yönetici ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilendemografik özellikler formu, sistem değerlendirme formları, odak grup görüşmeleri ve yansıtıcıyazılar aracılığıyla toplanmıştır. Veri toplama süreci online sistemler (Zoom, Google Meet, GoogleForm) üzerinden yürütülmüştür. Veri toplama araçları uzaktan eğitim sisteminin “bağlam, girdi,süreç, çıktı” boyutlarının sorgulanmasını sağlayacak sorulardan oluşmuştur ve SWOT analiziyleincelenmiştir. Araştırmada tüm veri kaynaklarından elde edilen nitel veriler, içerik analizi yoluylabulgulara dönüştürülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar senkronize uygulanabilen sınıföğretmenliği uzaktan eğitim sisteminin öğrenme ihtiyacının karşılanmasında güçlü ve zayıf yanlarınınolduğunu, öğrenme süreci için fırsatlar sunduğunu ve bu süreçte öğrenmeyi sekteye uğratabilecektehditlerle de karşılaşabileceğini ortaya koymaktadır. Tüm bu sonuçlar sınıf öğretmenliği lisans eğitimprogramlarının öğretim süreçlerinde bağlam, girdi ve süreç boyutlarında gerekli tedbirlerin alınmasıve iyileştirmelerin yapılması halinde senkronize eğitim veren uzaktan eğitim sistemlerindenyararlanabileceğini göstermektedir

This study aimed to investigate the effects of synchronous classroom teaching-distance education programs on learning by participant evaluations and the CIPP model. The study was designed on a single holistic approach and carried out with 15 pre-service teachers, five lecturers, and two administrators in the spring term of 2019-2020. The data were collected through a demographic information form developed by the researcher, system/curriculum evaluation forms, focus group interviews, and reflective writings. The data collection was carried out through online systems (Zoom, Google Meet, and Google Form). The instruments consisted of questions involving the "context, input, process, output" dimensions of the distance education system and were analyzed with SWOT analysis. The qualitative data obtained from all data sources were transformed into findings by content analysis. The study results revealed that the synchronized distance education in primary school teaching had advantages and disadvantages and provided learning opportunities. However, it is also stressed that there are barriers that may disrupt the learning process. These findings proved that necessary measures should be taken in terms of context, input, and process dimensions of primary education undergraduate programs, and through improvements in teaching, distance education systems could be advantageous.
The Learning Efforts Beyond Time and Distance: A Participant-oriented Evaluation of Distance Education of Classroom Teaching by CIPP Model
Keywords: CIPP modeli; SWOT analizi; program; değerlendirme; uzaktan eğitim