Kronik hastalıkları olan kişilerin depresyon ve anksiyete düzeyleri ile kişilik özellikleri etkileşimi - Arıcı, Hatice (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2018)
Bu araştırmada, kronik hastalığı olan kişilerin depresyon ve anksiyete düzeyleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Kronik hastalık olarak hipertansiyon, diyabet ve koroner arter hastalıklarından en az birisi için tanı almış olan kişiler araştırmada yer almıştır. Katılımcılara Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Ölçeği ve Afektif Sinirbilim Kişilik Ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca, Sosyodemografik Bilgi Formu ile kişilerin bazı demografik bilgileri toplanmıştır. Ölçekler, 119 kadın ve 80 erkek olmak üzere toplam 199 katılımcıya uygulanmıştır. Verilerin analizi sonucu elde edilen bulgulara göre; Depresyon ve anksiyete düzeyleri ile kişilik özellikleri arasında bir etkileşimin varlığından söz edilebilir. Diğer önemli bir sonuç, birden fazla kronik hastalık sahibi olanların depresyon ve anksiyete düzeylerinin tek bir hastalığı olanlardan anlamlı derecede yüksek olmasıdır. Bunların yanında, kişilerin cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durumu ve sosyoekonomik düzeyleri ile depresyon ve anksiyete düzeyleri ile kişilik özellikleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Keywords: Kronik hastalık; depresyon; anksiyete; afektif sinirbilim; kişilik