E-belediyecilik uygulamalarından yararlanma düzeyi: Gaziantep ili örneği - Tek, Ceren (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Çalışmada e-belediyecilik uygulamalarından yararlanma düzeyi, Gaziantep ili örneğinde araştırılmış, kavramsal çerçeve kapsamında buna bağlı olarak E-Devlet kavramı incelenmiştir. Çalışmanın amacı, E-Belediyecilik hizmetlerinden yararlanma düzeyini Gaziantep'te yaşayan vatandaşlar örneğinde tespit etmektir. Öncesinde konuya ilişkin eleştirel literatür incelemesi yapılmış, ve akademik yazında incelenen konuya ilişkin ortaya konmuş eserlerden yararlanılarak kavramsal çerçeve ortaya konmuştur. Veriler ise Gaziantep'te yaşayan 18 yaş üstü vatandaşların katılımı ile 16 sorudan oluşan bir anket vasıtasıyla toplanmıştır. Bu aşamada araştırmaya toplam 422 kişi katılım sağlamıştır. Katılanların 219'u kadın, 202'si erkektir. Çalışmada öncelikle vatandaşlara e-belediye hizmetleri kapsamında, yaşadıkları şehirdeki belediyenin web sayfasını ziyaret edip etmedikleri sorulmuş ve 295 kişinin nadir ziyaret ettiği, 127 kişinin hiç ziyaret etmediği bulgusu ortaya çıkmıştır. Diğer araştırma sorularına yönelik olarak, anket çalışmasında elde edilen veriler SPSS 21.00 programında analiz edilmiştir. Katılımcıların ekseriyetinin e-belediyecilik uygulamalarını nadiren kullandıklarını belirtmiş olmaları, belediyenin yapmış olduğu uygulamalar konusunda vatandaşta ya bilgi eksikliği olduğu ya da bu uygulamalardan olumlu bir sonuca ulaşabilme ihtimalini düşük görmesi, uygulamaların kullanıcı dostu olmaması, belirli yaş gruplarının teknoloji kullanımı konusunda zayıf olması gibi nedenlerden dolayı uygulamaların kullanımı konusuna mesafeli durduğu görülmüştür. Uygulamaları görece daha sık kullananların ise çoğunlukla kamu kurumları veya belediye ile fazla iletişim halinde olan, bu kurumlarla işi gereği daha sık işlem yapmak durumunda bulunan bireylerden oluştuğu tespit edilmiştir. Ortaya çıkan durum, belediyenin sunmuş olduğu hizmetler konusunda, vatandaşlara uygun zaman ve koşullarda bilgilendirici ve eğitici faaliyetler düzenlenmesinin kaynak kullanımı ve devreye sokulan uygulamaların etkinliği açısından önemli olacağını göstermiştir. Dolayısıyla e-belediyecilik uygulamalarını yürüten belediye birimleri ile, belediyelerin halkla ilişkiler ve eğitim birimleri ortaklığında düzenlenecek bilgilendirici ve yetenek artırıcı bu yöndeki eğitim faaliyetlerinin, vatandaşların uygulamalara erişimini ve hizmetlerin daha etkin sunumunu kolaylaştıracağı değerlendirilmektedir.

In this study, the level of benefiting from e-municipality applications was taken as an example from Gaziantep province, and, depending on this, the concept of e-government was considered within the context of general literature. The aim of the study is to make firm the level of benefiting from e-municipality services in the sample of citizens living in Gaziantep. Firstly, critical literature review was made, and conceptual frame set forth by utilizing relative academic works. The data were collected through 16 question-survey with the participation of citizens over the age of 18 living in Gaziantep. Totally 422 citizens participated to the research in this phase. Of the participants, 219 were women and 202 were men. In the study, first of all, citizens were asked whether they visited the website of the municipality in their city within the scope of e-municipal services, and it was found that 295 people rarely visited and 127 people never visited. For other research questions, the data obtained in the survey study were analyzed in the SPSS 21.00 program. It is observed that the causes of majority to keep distance from using applications are citizens either lack information about the applications made by the municipality or they see the possibility of achieving a positive result from these applications is low, the applications are not user-friendly, and certain age groups' weakness in the use of technology. It has been determined that those who use the applications relatively more frequently are mostly individuals who are in contact with public institutions or the municipality, and who have to make transactions with these institutions more frequently due to their job. The resulting situation has shown that organizing informative and educational activities for the citizens at appropriate times and conditions regarding the services provided by the municipality will be important in terms of resource use and the effectiveness of the implemented practices. Therefore, it is considered that informative and skill-enhancing training activities in this direction, which will be organized in partnership with the municipal units that carry out e-municipality applications, and the public relations and education units of the municipalities, will facilitate the access of citizens to applications and the more effective provision of services.
Level of utilization from e-municipality applications: The case study of Gaziantep province
Keywords: Siyasal Bilimler; Political Science