Örgütsel İletişimin Örgüt Kültürü Üzerine Etkisinin İncelenmesi: Alışveriş Merkezlerinde Çalışan Özel Güvenlik Görevlileri Üzerine Bir Araşırma - Kuşçu, Ali Fuat (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2014)
Bu çalışmada alışveriş merkezlerinde çalışan özel güvenlik görevlilerinde örgütsel iletişimin örgüt kültürü üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında, Bu amaç doğrultusunda İstanbul Avrupa yakasında alışveriş merkezlerinde görev yapan 286 güvenlik görevlisi üzerine bir araştırma yapılmıştır. Güvenlik görevlilerine örgütsel iletişim ve örgütsel kültür ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada tanımlayıcı istatistikler, t-testi, anova testi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre örgütsel iletişim ve örgüt kültürü arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Örgütsel iletişimin destek, görev, bürokratik kültür ve genel örgüt kültürünü etkilemektedir. Araştırma sonrasında alışveriş merkezi yöneticilerinin örgütsel iletişimi güçlendirmek için çalışmalar yapmaları önerilmektedir. Sonraki araştırmacılar için alışveriş merkezi dışında başka kurumlarda çalışan güvenlik görevlileri üzerinde benzer araştırma yapmaları önerilmektedir.
Keywords: Örgütsel iletişim; örgütsel kültür; iletişim