Use Of Gis For Evaluating The Geotechnical Properties In Kahramanmaraş, Turkey - Canpolat, Abdullah (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışmada Kahramanmaraş’ın zemin özelliklerini içeren coğrafi bilgi sistemi (CBS) sunulmuştur. Zemin araştırması hem arazide hem de laboratuvarda yapılmıştır. Şehrin 287 adet sondaj noktasından alınan numunelerin Standart penetrasyon testleri (SPT) ve diğer fiziksel özellikleri elde edilmiştir. Bu çalışmada SPT-N, taşıma kapasitesi, sıvılaşma potansiyeli, yeraltı su seviyesi, su muhtevası, ince dane oranı ve dalga kesme hızı (Vs30) haritaları CBS temelli yazılımlarla üretilmiştir. Bu bağlamda zemin tahkiklerine ilişkin veriler şehir planlama ve diğer mühendislik çalışmalarında daha etkin ve verimli olarak kullanılabilecektir.
Keywords: CBS; geoteknik özellikler; Kahramanmaraş