Beden Duyumları Ölçeği'nin Türkçe Uyarlaması, Geçerlilik ve Güvenilirliği - Kart, Ayşegül; Türkçapar, M. Hakan (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışmada Beden Duyumları Ölçeğinin (BDÖ) Türkçe uyarlaması, geçerlilik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: BDÖ, panik bozukluğu olan 122 hastaya uygulandı. BDÖ'nün Türkçe'ye çevrilmesi aşamasında çeviri, geri çeviri ve pilot uygulama yapılarak ölçeğe son biçimi verildi. Katılımcılara; Sosyodemografik Özellikler Formu ve BDÖ uygulandı. BDÖ'nün güvenilirliği; test-tekrar test, test yarılama ve Cronbach alfa katsayısı ile analiz edildi. Yapı geçerliliği için KaiserMeyer-Olkin (KMO) ve Bartlett testleri uygulandıktan sonra faktör analizi yapıldı. Faktör analizinde temel bileşenler yöntemi ve varimax rotasyonu kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların %66'sı (n80) kadın, %34'ü (n42) erkekti. Hastaların yaş aralığı 18-58, yaş ortalamaları ise 31,710,8 olarak saptandı. Ölçeğin iç tutarlılık oranı Cronbach alfa ile 0,921 olarak tespit edildi. Split-half metodu ile yapılan analizlerde ölçek yarılarına ait güvenilirlik katsayıları 0,889 ve 0,850 olarak tespit edildi. Yine bu analiz ile elde edilen Spearman-Brown katsayısı ise 0,849 olarak belirlenmiştir. Faktör analizinde beş temel faktör belirlenmiştir. Bu beş faktör ile ölçek toplam varyansının %75,2'si açıklanmıştır. Sonuç: Araştırmanın bulguları, BDÖ Türkçe formunun, panikle ilişkili beden duyumlarından korkuyu geçerli ve güvenilir bir şekilde ölçtüğünü göstermiştir.

Objective: In this study, it is aimed to evaluate the validity and reliability of Body Sensations Questionnaire (BSQ).Method: BSQ was administered to 122 patients with panic disorder. BSQ Turkish version completed by translation, back-translation and pilot assessment. Socio-demographic Data Form and BSQ Turkish version were administered to participants. Construct validity was assesed by factor analysis after Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) and Bartlett tests applied. Principal component analysis and varimax rotation used for factor analysis.Results: 66% (n80) of the participants were female and 34% (n42) were male. The mean age of participants was 31,7±10,8 years and age range was 18-58 years. Internal consistency of the questionnaire was calculated 0,921 by Cronbach alpha. In analysis performed by split-half method reliability coefficients of half questionnaire were found as 0,889 and 0,850. Again spearmen-brown coefficient was found as 0,849 by the same analysis. Factor analysis revealed five basic factors. 75,2% of the total variance was explained with these five factors.Conclusion: The results of this study show that the Turkish version of BSQ is a reliable and valid scale for measuring the fear of the bodily sensations associated with panic.
Adaptation, Validity and Reliability of the Body Sensations Questionnaire Turkish Version
Keywords: Psikiyatri